Goudjakhals

Column door Albert van der Ploeg, vicevoorzitter LTO vakgroep Schapenhouderij

Afgelopen weken werd het duidelijk dat naast honden en wolven nu ook de Goudjakhals het op onze schapen heeft voorzien. In Gelderland werden 5 schapen op 2 bedrijven door dit roofdier doodgebeten. Nederland kent nog geen landelijk geldende vergoeding voor schade aangericht door de Goudjakhals, maar Gelderland behandeld dit als ware het een wolf.

Terecht, want de Goudjakhals wordt ook wel goudwolf of rietwolf genoemd als kleinere broertje van de wolf. Eigenlijk zou in de landelijke regelgeving overal waar wolf staat “wilde hondachtige” moeten staan, dan heb je de kruisingen met de wolf ook gelijk te pakken.

De provincie Gelderland vindt wel dat de schapenhouder zoveel mogelijk moet doen om de schade te voorkomen. Maar wat is zoveel mogelijk? Elk bedrijf is anders! Wie beoordeelt of je wel “zoveel mogelijk” hebt gedaan? Moet dat zoveel mogelijk binnen beschreven wettelijke kaders of mag je ook de ruimte opzoeken en je schapen beschermen op een wijze die nog niet beschreven is? Ondernemers worden altijd opgeroepen om innovatief en creatief te zijn.

De kudde Moeflons op de Hoge Veluwe is al verdwenen door toedoen van de daar aanwezige wolven. Dit zal de natuur daar veranderen en zorgen voor meer verruiging en meer bomen. Krijgen straks de boeren weer de schuld? Meer vragen dan antwoorden deze keer. We moeten het niet zo ver laten komen dat er niet meer gevraagd wordt, maar gewoon gedaan!

Albert van der Ploeg

Albert van der Ploeg

Vicevoorzitter LTO vakgroep Schapenhouderij

Naar alle weblogs van Albert van der Ploeg

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.