Weer die wolf

Afgelopen weekend zijn we als vakgroep weer druk geweest met een zwervende wolf. Het resultaat is 20 dode schapen en ongeveer het dubbele aantal gewond aan het strottenhoofd.

Bij twee schapenhouders drie aanvallen. En dat terwijl alle ooien dragend zijn. Dus waarschijnlijk komt er nog een flinke vervolgschade in de vorm van verwerpen, dode lammeren en te lichte lammeren. Dat als trieste balans van dit weekend. En we zijn deze wolf nog niet kwijt, dus wat komt er nog?

En dat is precies, waarover de vakgroep zich boos maakt. Het lijkt alsof we in een uitkijktoren zitten, over een grote heide uitkijken en pas in actie kunnen komen als er ergens een brandje is. En dan rennen we er met een paar vrijwilligers op af om het brandje te blussen.

En dat voelt niet goed. We hebben onvoldoende informatie om ons als schapenhouders goed te beschermen tegen wolven. Alle info zit bij de wolvenliefhebbers. Voor ons zijnde de bewoners van het buitengebied komt informatie altijd achteraf. Leuk om te weten, maar dan is het leed al geschied, nog afgezien van de vele uren die erin gaan zitten.

Het moet toch mogelijk zijn om ook voor zwervende wolven een early warningsysteem op te zetten? We zetten mensen op de maan, maar een rondrennende wolf kunnen we niet in de gaten houden?

Zondagavond zaten we digitaal met 45 mensen bij elkaar en de conclusie was: de wolf drijft de schapen de stal in. En dat terwijl ze buiten met al het gras dat maar blijft groeien heel erg nodig zijn. Dit moet anders.


Albert van der Ploeg

Albert van der Ploeg

Vicevoorzitter LTO vakgroep Schapenhouderij

Naar alle weblogs van Albert van der Ploeg

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.