Varkens

Boxtel 13 mei 2019: intimiderend en volstrekt ontoelaatbaar

"Intimiderend en volstrekt ontoelaatbaar." POV-voorzitter Linda Janssen heeft geen goed woord over voor de bestorming van een varkensboerderij door zo'n 150 activisten. "Waar eindigt dit als hier geen paal en perk aan wordt gesteld door maatschappij en politiek."

Gisteren drong een groep van zo' 150 activisten de varkensboerderij binnen. Het ging om een stal met kraamafdelingen, waar op dat moment de laatste zeugen van de groep moesten biggen. Op camerabeelden van de activisten is te zien hoe zij de deur openbraken met een soort van koevoet. Te zien is dat de boer de inbraak nog probeerde te verhinderen, maar opzij werd geduwd. Dat gebeurde rond half 1 's middags. Vele uren later, rond 10 uur 's avonds, kwam de ontruiming op gang.
"Het wachten op daadwerkelijk ingrijpen van de politie duurde enorm lang", vindt Janssen. Ook politiemensen op het terrein die de orde bewaarden, waren die mening toegedaan. Het is op dit moment onduidelijk waar dat aan heeft gelegen, de POV wil daar helderheid over hebben. Duidelijk is wel dat er diverse instanties betrokken waren bij de ontuiming en er diverse handtekeningen nodig waren voordat de politie daadwerkelijk in actie kon komen. Wel speelde mee dat een dermate grote politiemacht georganiseerd moest worden, dat een beroep moest worden gedaan op eenheden tot ver buiten de regio.

De getroffen varkenshouder en het POV-bestuur zijn blij met de overweldigende steun van vele boeren en buurtgenoten. Ook was er steun van de ministers Schouten van landbouw en Grapperhaus van justitie. "Dat doet de boer en ons goed", zegt Janssen. De varkenshouder en het POV-bestuur willen iedereen bedanken voor het bewaren van de rust, ondanks dat het geduld behoorlijk op de proef werd gesteld.

De groep activisten bestond naar zeggen van hun woordvoerder uit deelnemers uit 26 landen. Zij hebben zich niet gehouden aan de geldende hygiënevoorschriften van de varkenshouderij en daarmee de gezondheid van de dieren en de voedselveiligheid in gevaar gebracht. De POV is in gesprek met de boer, het minsterie en de NVWA over de maatregelen die nu genomen moeten worden.

Bron: POV