Calon: 'Veiligheid boeren moet hoogste prioriteit hebben'

De veiligheid van boeren en hun gezinnen is in het geding vanwege acties van extremistische dierenwelzijnsorganisaties.

Minister Schouten (LNV) en Grapperhaus (V&J) hebben toegezegd deze week in gesprek te willen gaan met LTO Nederland en POV over de acties van extremistische dierenwelzijnsorganisaties tegen boeren. Dit op aandringen van beide belangenbehartigersorganisaties.

LTO Nederland voorzitter Marc Calon benadrukt aan te hebben gedrongen zo spoedig mogelijk in overleg te willen met minister Schouten (LNV) en minister Grapperhaus (Veilig en Justitie). Calon: “In januari is een motie van Lodders en Geurts met een brede meerderheid aangenomen door de Tweede Kamer. Dit is met inzet van onze lobby in samenwerking met de POV gebeurd. We willen nu dat er ook snel uitvoering wordt gegeven aan de oproep van de Kamer. Boeren en hun gezinnen moeten zich weer veilig kunnen voelen op hun eigen erf.”

In de motie staat dat het bedreigen van boeren en hun families en het illegaal betreden van hun erf nooit mag en dat daar keihard tegen opgetreden moet worden. “We rusten niet tot er een oplossing is en boeren en hun gezinnen zich weer gewoon veilig kunnen voelen op en rond hun erf. Boeren verdienen waardering en respect.”

Verharding
Veehouders worden al geruime tijd geteisterd door extremistische dierenwelzijnorganisaties. Veehouders verenigd in LTO Nederland en gelieerde organisaties zijn de jarenlange lastercampagnes meer dan zat. Marc Calon waarschuwt voor verharding in de polder. “Boeren zijn hardwerkende mensen, zorgen met hart en ziel voor hun dieren en voor ons dagelijks voedsel. De acties polariseren en zijn erop gericht een hele beroepsgroep die we keihard nodig hebben in Nederland, zwart te maken. We willen hierover zo snel mogelijk in gesprek met de verantwoordelijke ministers.”

Schandalig
Calon reageert op de inval van een grote groep internationale actievoerders bij een varkenshouder in het Brabantse Boxtel op maandag 13 mei. “Dit gaat boeren en hun gezinnen niet in de koude kleren zitten. We zijn de acties meer dan zat. In Nederland is demonstreren een goed recht. Ook tegen de veehouderij, maar bedreigen, intimideren, inbreken, insluipen en illegaal erven betreden accepteren we niet langer. Op een gegeven moment is het genoeg. En dat moment is bereikt. Het is ronduit schandalig wat er gebeurt.”

Jakob Bartelds, voorzitter LTO Noord, sluit zich aan bij zijn collega Calon.“In de eerste plaats wensen we namens LTO Noord de betreffende eigenaar veel sterkte. Want dit heeft een enorme en zeer ongewenste impact op de eigenaar, zijn familie en medewerkers, het bedrijf en de dieren. Afgelopen vrijdag hebben we via onze nieuwsbrief alle leden met een veebedrijf al gewaarschuwd voor mogelijke onaangekondigde bezoeken. Helaas heeft er nu een bezoek plaatsgevonden. Vanuit LTO gaan we extra inzetten op de lopende gesprekken met Minister Schouten over de aanpak van bedreigingen.
Voor dit moment wil ik u vragen: blijf alert (zie ook tips hieronder) en schakel de politie in zodra u vermoedens heeft van ongewenste bezoekers op uw erf!"

Tips:

  • Houd uw staldeuren goed op slot.
  • Plaats bordjes met 'verboden toegang' bij de staldeuren.
  • Mocht uw bedrijf worden bezocht door activisten, blijf dan vooral rustig.
  • Bel de politie.
  • Maak foto’s en filmpjes van de activisten.
  • Als u als lid wordt geconfronteerd met een stalbezetting of andere vergelijkbare calamiteit, kunt u rekenen op de ondersteuning van LTO Noord.
  • Nadat u de politie heeft ingeschakeld, kunt u contact opnemen met LTO Noord, via ons Informatiecentrum: 088 888 6666.

Links: