luchtwassers varkenshouderij

Deelnemers 'blootstellingsonderzoek' gezocht

De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in 2018 controles uitgevoerd naar arbeidsomstandigheden in de varkenshouderij. Hierbij is o.a. gelet op gezondheidsrisico’s ten gevolge van stalklimaat en stof.

Varkenshouders zijn vervolgens gesommeerd binnen 6 maanden een blootstellingsonderzoek uit te voeren op het bedrijf. De POV heeft besloten dit onderzoek collectief op te pakken omdat dit voor een individueel bedrijf te omvangrijk en kostbaar is.

Onderzoeksinstituut IRAS is inmiddels begonnen met het onderzoek. Op 50 varkensbedrijven wordt de blootstelling aan stof gemeten. Er is gekozen voor een sectorbrede aanpak waarin vermeerderings-, vleesvarkens-, gesloten, biologische bedrijven en nieuwe concepten zijn vertegenwoordigd. De POV zoekt varkenshouders die willen meedoen aan dit onderzoek. Bij volledige deelname (inclusief persoonlijke metingen) ontvangt een varkenshouder een financiële vergoeding van € 100 ter compensatie voor de tijd en moeite. Alle informatie over het onderzoek en de wijze van aanmelden, vindt u in de brochure.

Bekijk de brochure hier.

Bron: POV