AVP-virus springlevend

Evenals het Covid-19 virus, is ook het AVP-virus springlevend. De gevolgen van het Covid-virus voor de varkenshouders zijn groot, maar zullen in het niet vallen bij de ramp die zal ontstaan als het AVP-virus Duitsland of Nederland bereikt. De oproep blijft om alert te zijn en er alles aan te doen om AVP buiten de deur te houden.

Het Afrikaanse varkenspestvirus heeft zich stevig genesteld in Polen en vormt een constante dreiging voor de varkenshouderij in Duitsland en Nederland. Duitsland is gelukkig nog steeds vrij van AVP. De aan Polen grenzende Duitse deelstaten pakken de situatie zeer serieus aan. Er wordt veel inspanning verricht om wilde zwijnenmigratie uit Polen tegen te gaan. Er is op de grens met Polen hekwerk geplaatst, in Mecklenburg Vorpommern over een lengte van 65 km, in Brandenburg over 120 km en in Saksen over 128 km.

Hieronder een kaartje van de AVP-situatie in Europa. Blijf weg uit deze gebieden, is onze oproep. De POV roept varkenshouders op om alert te blijven en doet die oproep ook naar transporteurs, dierenartsen, jagers en overheden.

  • Neem alle mogelijke preventieve maatregelen in acht.
  • Voorkom dat buitenlandse werknemers etenswaren meenemen uit hun thuisgebieden.
  • Wees bijzonder alert op alle transporten die uw bedrijf aandoen.
  • Pas zo consequent mogelijk het schone-vuile-weg principe toe.
  • Zorg voor een adequate ongedierte bestrijding.
  • Zorg ervoor dat transportmiddelen secuur worden gereinigd en ontsmet en de voorzieningen om dat te doen op je bedrijf perfect in orde zijn.

Nadere informatie op de website van de POV.


Bron: LTO Nederland