'Snel duidelijkheid verwacht over knelpunten vleesvee'

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) geeft snel duidelijkheid over de oplossingen voor de knelpunten in de fosfaatreductieregeling voor vleesvee. Dat zegt Jos Bolk, voorzitter van de vakgroep Vleesveehouderij van LTO Nederland.

'In de sector lopen de emoties over de huidige regeling hoog op. Als er niet op zeer korte termijn duidelijkheid komt, kunnen ondernemers geen maatregelen nemen die effect hebben op de eerste betaalmaand, die op 1 april begint', aldus Bolk.
Vanuit de vleesveesector hebben veel ondernemers de laatste weken gereageerd op de fosfaatreductieregeling. 'Vleesveehouders vinden dat de problemen zijn ontstaan door groei van de melkveehouderij en niet door de vleesveehouderij. En het gevoel is dat de sector nu wel moet bijdragen aan een oplossing,' zegt Bolk.

Onbegrip
De LTO vakgroep Vleesveehouderij heeft aan het ministerie van Economische Zaken duidelijk gemaakt dat de referentiedatum van 15 december 2016 voor veel onbegrip zorgt en in de praktijk voor vleesveebedrijven onwerkbaar is. 'Eén datum en net op het moment dat er veel dieren voor de feestdagen waren afgeleverd, dat pakt natuurlijk voor veel bedrijven slecht uit', benadrukt Bolk.

Normale bedrijfsvoering
Afgelopen weken zijn door de vakgroep Vleesveehouderij in overleg met EZ, de Federatie van vleesveestamboeken en natuurorganisaties voorstellen uitgewerkt om een normale bedrijfsvoering op vleesveebedrijven mogelijk te maken. 'Er is vertrouwen dat er tot werkbare oplossingen kan worden gekomen. Het wachten is nu op het definitieve besluit van de staatssecretaris', zegt Bolk.