Europese begrotingsonderhandelingen

Vandaag onderhandelen de EU-leiders over de Europese begroting voor de komende zeven jaar. Nederland zet met Oostenrijk, Zweden en Denemarken in op een budget dat maximaal 1% is van het totale inkomen van alle Europese landen is. Rutte heeft aangegeven dat hij het vooral belangrijk vindt dat de Nederlandse afdracht niet omhoog gaat.

Het ziet er naar uit dat de begroting van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) lager wordt. Tegelijkertijd lijken de ambities omhoog te gaan.

“Het GLB is ooit opgezet om voedselzekerheid en stabiliteit te brengen – met een eerlijk inkomen voor de boer. Er is een beeld van boeren als subsidietrekkers ontstaan, terwijl de landbouwgelden tegenwoordig eigenlijk consumentensubsidies zijn. De consument wil bij het schap niet betalen voor de maatschappelijke eisen op het gebied van biodiversiteit en klimaat, bijvoorbeeld. We verwachten steeds meer van boeren zonder dat we bereid zijn daar een eerlijke beloning voor te geven. Totdat het ons lukt om de steeds hogere eisen door de markt te laten betalen kan het natuurlijk niet zo zijn dat het budget tegelijkertijd daalt. Dat is onredelijk en een miskenning van de waarde die boeren leveren aan de maatschappij”, aldus Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland.

Bron: LTO Nederland