snelweg, autoweg, wegen, asfalt, N34

Onze tweede 'reis door Nederland' zit erop

Deze week hebben we ze afgesloten; onze reeks aan winterbijeenkomsten waarin we boeren en tuinders bijgepraat hebben over de veranderingen in het nieuwe GLB en samen hebben nagedacht over boerderijproof maatregelen. Dit was het vervolg op de zomerbijeenkomsten van vorig jaar.

De laatste bijeenkomst was in Utrecht waar in totaal 43 ondernemers afkomstig uit de melkvee, akkerbouw, schapenhouderij, vleesvee en paardenhouderij aandachtig luisterden en meegepraat hebben.

De komende maanden zitten onze projectleiders met hun neus in de resultaten en werken ze de sectorplannen uit. Tegelijkertijd breekt ook een nieuwe fase in de pilot aan; de fase van de bedrijfsplannen. In deze fase worden de maatregelen op bedrijfsniveau uitgewerkt. 

Terugblik in cijfers
De opdracht van onze pilot was om alle boeren en tuinders in Nederland te informeren over de wijzigingen rondom het nieuwe GLB en te enthousiasmeren om mee te denken over passende maatregelen hierin. We hebben het afgelopen jaar dan ook alles uit de kast gehaald om zoveel mogelijk exposure te realiseren. Dit zijn de resultaten:

  • Zomerbijeenkomsten juni: 10 bijeenkomsten met circa 120 deelnemers
  • Winterbijeenkomsten oktober 2019 - februari 2020: 26 bijeenkomsten met circa 400 deelnemers
  • Ruim 1600 deelnemers aan de online enquête

Daarnaast hebben we jullie ook via social media bestookt. We hebben een animatie laten maken en video's met ondernemers die aanzetten tot actie. Dit zijn de resultaten:

  • Totaal bereik: 342.000
  • Uniek bereik: 147.000
  • Acties: 73.500
  • Geklikt op link naar bijeenkomst of enquête : 1400 (invullen kan nog tot 15 maart 2020)

Wij zijn erg tevreden met deze resultaten en blijven de komende periode gewoon doorstomen. De wervingsmachine voor de volgende fase van onze pilot - de bedrijfsplannen - begint namelijk al op gang te komen...

Fase 2 van de pilot; de bedrijfsplannen
Iedereen die de bijeenkomsten van onze pilot heeft bijgewoond, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de lijst met maatregelen binnen het nieuwe GLB die zorgen voor verbeteringen op het gebied van milieu, klimaat en biodiversiteit én goed inpasbaar zijn in je bedrijfsvoering. Deze maatregelen worden as we speak uitgewerkt door de projectleiders in drie verschillende sectorplannen (akkerbouw, melkvee en overig) en vervolgens ingebracht in het NSP.

De praktische implementatie van de maatregelen wordt uitgewerkt in bedrijfsplannen. In deze fase van de pilot beginnen we met de werving voor deelnemers die samen met ons na willen denken over de praktische uitvoering van de maatregelen en een efficiënt en effectief model om vergoedingen aan te vragen. Ben jij die ondernemer die zaken goed kan overzien en er een sport van maakt om zaken zo efficiënt mogelijk te organiseren? Dan zoeken we jou! Stuur een mail met je gegevens naar info@glbuitdepraktijk.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.