Brexit uitstellen tot 23 mei, 30 juni of... ?

Brexit update - 20 maart 15:30 uur

Er vindt deze week in het Britse Lagerhuis geen derde ‘meaningful vote’ plaats. Wisten wij veel dat daarover reeds in 1604 afspraken waren gemaakt… Dit betekent dat er geen terugtrekkingsakkoord is tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de EU. Als niemand nu meer beweegt, betekent dat een “no deal-brexit”, een brexit zonder afspraken, op 29 maart middernacht. Omdat het Britse Lagerhuis daartegen is, vraagt Theresa May aan de EU nu een uitstel van de brexit-datum tot 30 juni middernacht. Zij hoopt de tijd te benutten om het Terugtrekkingsakkoord alsnog door het Lagerhuis te krijgen.

Morgenavond vergaderen de 27 regeringsleiders van de EU over dit voorstel.

Met de nodige slagen om de arm, de situatie verandert per uur, zien de scenario’s er nu (20 maart 15.30 uur) als volgt uit:

  • De Europese Raad gaat niet akkoord en vraagt om een korter uitstel, namelijk tot 23 mei. Dit in verband met de Europese verkiezingen. Een langer uitstel zou betekenen dat het VK wettelijk verplicht is om alsnog Europese verkiezingen te organiseren. Dit moet uiterlijk op 12 april duidelijk zijn.
  • Of de Europese Raad eist een langer uitstel, omdat men niet zit te wachten op nog eens zeven weken Britse besluiteloosheid. Meer tijd, bijvoorbeeld een of twee jaar, is nodig om in de Britse politiek daadwerkelijk een nieuwe richting te bepalen. Theresa May heeft vandaag laten doorschemeren dat een dergelijk lang uitstel voor haar onverteerbaar is en mogelijk reden om af te treden.

Hoe dan ook, Theresa May moet met hetgeen de EU voorstelt snel terug naar het Lagerhuis. Daar vindt dan volgende week een stemming plaats over het opschuiven van de brexit-datum. Die is namelijk verankerd in Britse wetgeving.

  • Wat ook goed mogelijk is: de Europese Raad stelt nadere voorwaarden aan een kort uitstel. Namelijk: zekerheid dat er nu wel voldoende steun is in het Lagerhuis voor het ongewijzigde terugtrekkingsakkoord en niet gaan dwarsliggen bij de vaststelling van EU-budgetten. Hier moet Theresa May volgende week steun ophalen in het Lagerhuis. In dat geval dus toch een derde ‘meaningful’ vote.

In ieder geval groeit de kans dat er eind volgende week, mogelijk op 29 maart, nóg een Europese Raad plaats om de knopen definitief door te hakken. Dat zou wel een typisch Brusselse ontknoping zijn. De deadline voor de brexit is 29 maart middernacht (23 uur in het VK).
Donderdagavond (21 maart) of vrijdagochtend (22 maart) mogen we duidelijkheid verwachten over het standpunt van de Europese Raad. Dan dus meer nieuws en, hopelijk voor ondernemers, duidelijkheid.

Klaas Johan Osinga