Uitstel voor brexit onderweg

Brexit update - 10 april 2019

Het lijkt erop dat het Verenigd Koninkrijk (VK) nog wat langer lid van de Europese Unie blijft. Theresa May was gisteren op bliksembezoek bij Merkel en Macron. Merkel was al voorstander van een (lang) uitstel terwijl Macron zich de afgelopen weken veel kritischer uitliet. Maar uit het overleg van de permanente vertegenwoordigers van de 27 lidstaten in Brussel (Coreper) komt het geluid dat geen enkele lidstaat zich verzet tegen uitstel. Niemand wil verantwoordelijk gehouden worden voor de chaos die het gevolg zou zijn van een ‘no deal-Brexit’. De meeste lidstaten gaan voor eind 2019 of maart 2020. Vanavond (10 april) moet duidelijk worden welke datum het nu wordt.

…. maar onder voorwaarden

Theresa May vraagt om uitstel tot 30 juni, maar de voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, wil niet om de paar weken een Europees crisisberaad. Hij wil de Britten tijd geven om thuis orde op zaken te stellen. Maar het Verenigd Koninkrijk zal dan wel mee moeten doen aan de Europese verkiezingen (23-26 mei). En het VK moet zich bij discussies zoals over het meerjarenbudget 2021-2027 van de Europese Unie terughoudend opstellen. Het is immers een lidstaat die al jarenlang bezig is afscheid te nemen.
Voor de Britten zal deelname aan de Europese verkiezingen merkwaardig zijn. Ze zijn drie jaar bezig geweest met afscheid nemen, en nu gaan ze Europarlementariërs kiezen voor hoe lang? Een maand, een jaar, …. In ieder geval is het kennisniveau over de Europese Unie in het VK flink toegenomen.

…. en unanimiteit is nodig
Frankrijk zal vanavond (10 april) in de Europese Raad kritisch zijn. Veel hangt af van hoe Theresa May zich presenteert en of ze nu wel een plan heeft. Bij de vorige top leek het alsof ze zei: bedenken jullie maar wat. Dat hielp niet. In de Europese Raad moeten alle lidstaten met uitstel instemmen. Er hoeft er maar eentje dwars te liggen, en het is crisis.
Een vraag die aan Theresa May gesteld gaat worden is hoe waarschijnlijk het is dat ze er samen met de Labour oppositie uitkomt. De afgelopen dagen is daar niets van gebleken. May probeert namelijk om de Conservatieve partij te redden. Beide Britse partijen zijn tot op het bot verdeeld over brexit en dat verandert niet. Donald Tusk geeft wel aan dat het VK eerder op kan stappen dan de nieuwe datum, als de Britten eruit zijn. En natuurlijk: het VK houdt het recht om de hele brexit te annuleren. In jargon: de artikel 50-procedure in te trekken.

Als de Europese leiders een nieuwe brexit-datum overeen zijn gekomen, moet het Britse Lagerhuis donderdag nog stemmen over die nieuwe datum. We weten dat een flinke meerderheid van het Britse parlement geen “no deal-brexit” wil. Er is nu zelfs een wet aangenomen die de Britse regering verplicht om Brussel te vragen om uitstel.

Boodschap voor ondernemers
Op dit moment is brexit gepland voor 12 april middernacht, maar er lijkt niemand een (lang) uitstel te willen blokkeren. Vraag is voor hoe lang en onder welke voorwaarden? Vanavond, op de ingelaste Europese Raad, zullen regeringsleiders face-to-face tot een besluit komen over een nieuwe datum en de voorwaarden waaronder. Mogelijk wordt de dealline een jaar opgeschoven. De export naar het VK kan voorlopig ongehinderd door gaan.

Klaas Johan Osinga