Mogelijk weer uitstel Brexit

Een cirkel vierkant maken, lukt ook Boris niet!

In maart 2019 is de Brexit uitgesteld naar 31 oktober 2019. Na de turbulente ontwikkelingen in de Britse politiek van de afgelopen tijd is de kans op nieuw uitstel gegroeid. Het Britse Lagerhuis heeft de regie namelijk van premier Boris Johnson overgenomen en een harde ‘no deal-Brexit’ geblokkeerd tenzij er vóór 17 oktober 2019 een nieuwe deal met de Europese Unie ligt. Daar gelooft niemand in, omdat ook deze Britse regering geen alternatief heeft voor de Ierse grenskwestie (zie hieronder). Bovendien is de tijd veel te kort.

Ondernemers mogen daarom hopen op nieuw uitstel, mogelijk tot 31 januari 2020, mogelijk langer. Dat betekent dat de handel met het Verenigd Koninkrijk voorlopig ongehinderd door kan gaan. Een besluit hierover valt naar verwachting op de Europese top van 17 oktober aanstaande. Je mag verwachten dat een verzoek om nieuw uitstel door Brussel wordt gehonoreerd, zeker als er verkiezingen op komst zijn. En het ziet er inderdaad naar uit dat er verkiezingen komen in het Verenigd Koninkrijk. De Europese leiders zullen eerst het resultaat van die verkiezingen, feitelijk een nieuw Brexit-referendum, willen afwachten. Uitstel dus.

“Brexit or bust”
De nieuwe Britse premier Boris Johnson ligt op ramkoers met Brussel en zijn eigen parlement. Voor hem is de Brexit belangrijker dan het bewaren van de eenheid in zijn eigen Conservatieve Partij. Dat onderscheidt hem van zijn voorganger Theresa May. Door deze ‘Brexit or bust’-strategie kan het nu alle kanten op. Het is de vraag hoe Boris Johnson inhoud geeft aan zijn uitspraak dat hij liever ‘dead in a ditch’ is, dan Brussel om uitstel te vragen. Stapt hij dus op om zo verkiezingen te forceren? Johnson denkt namelijk de komende verkiezingen te winnen, maar hij zal waarschijnlijk niet op eigen kracht een nieuwe regering kunnen vormen. Op dit moment komt hij ruim 40 zetels te kort dus er moet dan heel wat gebeuren. Boris’ nieuwe coalitiepartner zal op de rem gaan staan en een no deal-Brexit willen uitsluiten.

Ierse grenskwestie blijft onoplosbaar
Minder dan twee maanden te gaan tot de Brexit-datum, 31 oktober 2019, en de Britse regering heeft geen kant-en-klaar alternatief voor de Ierse ‘backstop’: de garantie dat de Ierse landgrens altijd open blijft. De realiteit is dat die oplossing er niet is. Er is door de Europese Commissie wereldwijd gekeken naar mogelijke oplossingen, maar die zijn niet gevonden. Afgelopen week bleek in Brussel dat het Verenigd Koninkrijk alleen maar gemaakte afspraken, die te maken hebben met die backstop, wil schrappen, zonder duidelijk te maken wat er voor in de plaats komt. Gesprekken hierover vinden nu in Brussel plaats, maar niemand verwacht een doorbraak. Een cirkel vierkant maken, is namelijk een beetje lastig.

De kern van het probleem: het Verenigd Koninkrijk wil twee dingen: een open landgrens met Ierland, maar ook eigen handelsbeleid, waardoor de productiestandaarden van het Verenigd Koninkrijk gaan afwijken van die van de Europese Unie. Beide kunnen, maar niet tegelijk. Suggesties om inspecties te laten plaatsvinden bij de exporteur of importeur lossen niet het probleem op dat de wetgeving in het Verenigd Koninkrijk gaat afwijken van die in de Europese Unie. Hierdoor ontstaan prijsverschillen en dus wordt smokkel aantrekkelijk. Dat zal Brussel nooit toestaan.

Klaas Johan Osinga

Bron: LTO Nederland