Boerenlobby wereldwijd nodig

Landbouworganisaties en -coöperaties in de hele wereld lobbyen voor de boerenzaak. In veel gevallen kan Nederlandse ervaring hen daarbij helpen. Daarom heeft Agriterra een methode ontwikkeld voor lobby en belangenbehartiging.

Bij trainingen van landbouworganisaties in Zuid-Amerika, Afrika en Azië worden vaak agripoolers ingezet. Dat zijn experts die vanuit hun kennis en ervaring bijdragen aan de lobbytrainingen. Dit bleek uit een presentatie van Luc Groot van Agriterra op een netwerkbijeenkomst internationale samenwerking op 23 januari. De bijeenkomst werd voor de vijfde keer verzorgd door LTO Noord, ZLTO, LLTB en NAJK, in samenwerking met Agriterra.

Bio-beurs
De 45 leden die zich hadden aangemeld, werden op de Bio-beurs in Zwolle verwelkomd door Willemien Koning, lid van de adviesraad van Agriterra en zelf ook agripooler. Directeur Hans Van den Heuvel van LTO Nederland sprak over de vaak lastige balans tussen scoren voor de eigen achterban en ondertussen in de boze buitenwereld ook resultaten boeken. ‘Het gaat om het vinden van meerderheden en die vind je niet door alleen maar binnen eigen kring te zoeken.’
Met andere woorden: steek dus niet je kop in het zand van het eigen gelijk. Identiteit (hoe je jezelf ziet) is niet hetzelfde als reputatie (hoe anderen je zien). Probeer om win-winsituaties te creëren. Ander punt is dat veel resultaat achter de schermen wordt geboekt, ver voordat voorstellen door een regering worden gepresenteerd. Lastig om over te communiceren. Alleen wat uiteindelijk naar buiten komt, is zichtbaar voor de leden.
Groot. ‘We weten hoe coöperaties behoren te werken en we kunnen ze beoordelen op financiële resultaten en andere Key Performance Indicators (KPI’s). Maar lobby is vaak contextgebonden, informeel en ingewikkeld. Regeringsvormen verschillen sterk. Het gaat vaak over intuïtie en cultuur.’

Stellingen
De zaal ging gretig in op de presentaties, daartoe gestimuleerd door stellingen. Een vraag luidde of Nederlands advies wel wat toevoegt. Antwoord: niet altijd. Agriterra zet daarom ook steeds vaker lokale agripoolers in, die de cultuur en taal beter kennen. Maar Nederlandse experts blijven gewild. Zo is in de Filipijnen die expertise ingezet om de kwaliteit van varkensvoer te verbeteren.
De zaal was eenstemmig van mening dat Nederlandse land- en tuinbouwkennis moet worden gedeeld. In landen waar Agriterra actief is, groeit de bevolking snel en stijgt de vraag naar voedsel. Een andere vraag ging over Agriterra’s activiteiten in China. Volgens Groot zijn er nog steeds grote inkomensverschillen in China. Het huidige programma van vijf jaar loopt eind 2020 af, maar er wordt gesproken over het vervolg.

Leden die op de hoogte willen blijven van deze netwerkbijeenkomsten, kunnen een mailtje sturen naar kjosinga@lto.nl.


Bron: Nieuwe Oogst