Overgangsperiode Brexit moet verlengd worden

De onderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk lopen niet goed. Daarom stellen LTO en andere Europese landbouworganisaties waaronder de Britse National Farmers’ Union voor om de overgangsperiode te verlengen. Die eindigt vooralsnog op 31 december 2020. Brussel staat open voor verlenging tot twee jaar, aldus EU-onderhandelaar Michel Barnier. Maar de Britse onderhandelaar David Frost sluit uitstel uit.

Ondernemers doen er dus goed aan zich voor te bereiden op een ‘no deal’ Brexit per 1 januari 2021. Op 17 juni organiseert LTO samen met onze Europese partners een Webinar om de onderhandelaars en politiek verantwoordelijken nogmaals te doordringen van de ernst van de situatie. Voor meer informatie: Klaas Johan Osinga, kjosinga@lto.nl

Importtarieven
Als er geen deal komt vóór eind 2020, dreigt opnieuw het ‘WTO-scenario’, met importtarieven en onnodige inspecties en bureaucratische vanaf 1 januari 2021. De Britse regering heeft onlangs een lijst van importtarieven bekend gemaakt, die zouden gaan gelden in geval van mislukken van de onderhandelingen (zie hier).

Een ‘no-deal’ zou heel slecht zijn voor de Nederlandse land- en tuinbouw. In 2019 bedroeg de bruto Nederlandse agrarische export € 8,7 miljard. Dit betreft vooral groenten en fruit, vleesproducten, sierteelt, zuivel, aardappelen en zaadgoed. De coronacrisis zorgt al voor grote marktproblemen; we kunnen er echt niet bij hebben dat de Brexit-onderhandelingen mislukken.

In de week van 1-5 juni vinden weer onderhandelingen plaats, maar verwacht wordt dat het uitdraait op een spoedbijeenkomst van Europese leiders eind juni. Daar zullen politieke knopen moeten worden doorgehakt. De Britse premier Boris Johnson lijkt inderdaad van plan om in juni af te reizen naar Brussel.

Discussiepunten
De EU wil de Britten alleen vrije toegang tot de Europese markt bieden, als ze zich houden aan Europese wetgeving voor staatssteun, mededinging, werknemersrechten en milieu. Een gelijk speelveld dus. De Britten vinden dit onaanvaardbaar. Het gaat hen om het principe dat het Verenigd Koninkrijk de vrijheid moet hebben zelf regels vast te stellen. Dat was nou eenmaal de reden om voor Brexit te kiezen. De Britse onderhandelaar David Frost geeft wel aan dat het doel nog steeds is een handelsdeal te sluiten zonder importquota en -tarieven.

Daarnaast is er onenigheid over visquota en de controles die moeten gaan plaatsvinden in Noord-Ierland. Het doel is dat de landgrens tussen Noord-Ierland de Ierse republiek open blijft, maar dat er controles plaatsvinden op de goederenstroom tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland.