voedsel, voeding, tas met producten

Eén op de 9 mensen wereldwijd is chronisch ondervoed

De Verenigde Naties kwamen op maandag 13 juli met een somber bericht: hongersnood in de wereld neemt toe. Eind 2019 was één op de negen mensen chronisch ondervoed. De coronapandemie verergert de situatie ook nog eens.

De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) brengt elk jaar in kaart hoeveel mensen aan honger lijden. Dit verslag biedt een steeds somberder beeld. Eind 2019 hadden 690 miljoen mensen, of 8,9% van de wereldbevolking, honger. Dat zijn er 10 miljoen meer dan in 2018. De toename in vergelijking met 2014 is 60 miljoen. In delen van Azië en Afrika is de situatie ernstig.

De wereldgemeenschap kwam in 2015 overeen dat honger in de wereld in 2030 uitgebannen zou zijn. Dit is één van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (‘sustainable development goals’, SDGs). Het ziet er niet naar uit dat de wereld deze doelstelling gaat halen. Zeker ook omdat de impact van de coronapandemie nog niet in de laatste cijfers is doorgesijpeld. We zitten wereldwijd nog midden in de crisis. Het gaat dan niet alleen om de gezondheidsproblemen, maar ook om de toenemende werkeloosheid. Mensen hebben dus minder te besteden. Bevoorradingsketens raken ook nog eens op grote schaal verstoord. Hierdoor zouden volgens de FAO nog eens 83-132 miljoen mensen extra in een situatie van chronische ondervoeding raken. Conclusie die je uit dit pessimistische bericht kan halen: landbouwbeleid blijft hard nodig.

Klaas Johan Osinga