Algemeen 2

Brexit-onderhandelingen in een ‘tunnel’

Na veel politieke omwegen en gepoker zijn de onderhandelingen tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK) nu dan eindelijk serieus opgepakt. EU-onderhandelaar Michel Barnier zit sinds afgelopen weekend in Londen na signalen van Brussel dat compromissen mogelijk zijn. In deze update de belangrijkste punten voor de land- en tuinbouw.

De datum staat: 1 januari 2021
Hoe de onderhandelaars straks ook uit de ‘tunnel’ komen, voor bedrijven die handelen met het VK verandert er veel in 2021. Het VK is op 31 januari 2020 uit de Europese Unie gestapt, maar is het hele jaar 2020 nog lid van de Europese douane-unie en de gemeenschappelijke markt. Op 31 december 2020 eindigt dat hoe dan ook en is het VK een ‘derde land’. Dus denk straks niet als er een akkoord ligt, dat er niets verandert. Integendeel.

Welke land- en tuinbouwsectoren worden het hardst geraakt door Brexit?
De bruto Nederlandse land- en tuinbouwexport naar het VK bedraagt ruim 8 miljard euro per jaar. De belangrijkste sectoren zijn (verwerkte) groenten en fruit, vleesproducten, sierteeltproducten, zuivel, aardappelproducten en suiker.

Wat moet ik als ondernemer?
Waarschuwing: vanaf 1 januari gaat de export meer tijd kosten. Voorbereiding is nodig. Zonder documenten geen export naar het VK. Het advies aan ondernemers is om tijdig geregistreerd te zijn bij keuringsdiensten: NVWA, NAK, NAKtuinbouw en/of BKD. Om naar het VK te kunnen blijven exporteren zijn straks exportformaliteiten nodig, want het VK is een ‘derde land’. Aanvragen lopen via het online systeem e-CertNL. Voor de douaneformaliteiten heeft de exporterende partij een zogenaamde EORI-nummer en BTW-nummer nodig. Advies is te krijgen via:

LEES HIER VERDER.

Klaas Johan Osinga
kjosinga@lto.nl

 

Bron: LTO Nederland