Biden laat America first niet helemaal los

Nu Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen in de Verenigde Staten, zijn de verwachtingen hooggespannen. Gehoopt wordt dat handelsbetrekkingen in de wereld weer zullen herstellen. Maar experts zijn daar niet zo zeker van.

Terwijl president Donald Trump nog ontkent dat hij de verkiezingen heeft verloren, is Biden al begonnen met het lijmen van internationale relaties. Er was al contact met de Europese Unie, Europese regeringen en hij sprak telefonisch met de Britse premier Boris Johnson.

En dat is niet zonder betekenis. Biden is voorstander van een zachte brexit en een goede deal met de Europese Unie. De nieuw verkozen president van de VS is van Ierse komaf. Hij moet er niet aan denken dat er weer een harde grens ontstaat tussen Noord-Ierland en Ierland. Dat zou gevolgen kunnen hebben voor de vrede in Noord-Ierland.

Goed nieuws
'Dat is dat misschien nog wel het beste nieuws voor de agrarische sector in Nederland', stelt Klaas Johan Osinga, adviseur internationale zaken bij LTO Nederland.

'Amerika staat op positie acht van landen waar Nederland het meest aan exporteert. Goede handelsbetrekkingen zijn dus erg belangrijk. Maar het Verenigd Koninkrijk is nog een stuk relevanter. Een harde brexit gaat onze sector veel geld kosten.'

Niet terug naar oude normaal
Toch verwachten experts niet dat alles weer terug zal keren naar het 'oude normaal'. 'Amerikanen steunen het beleid waarin het Amerikaanse belang voorop wordt gesteld', zegt grondstoffeneconoom Casper Burgering van ABN Amro.

'Per saldo zijn Amerikanen wel blij met wat Trump teweeg heeft gebracht. Het wordt gezien als verstandig beleid. Ook onder boeren in de VS is er, ondanks malaise, veel steun voor deze aanpak. Ik verwacht niet dat Biden dit zomaar loslaat, maar hij zal de boodschap wel wat sympathieker verpakken.'

LEES HIER VERDER.

 

Bron: Nieuwe Oogst