Britten hamsteren voor miljarden aan voedsel

Boris op ramkoers met Brussel en met zijn eigen parlement

De nieuwe Britse premier Boris Johnson heeft zich omringd met hard-core brexiteers die vastbesloten zijn om de brexit-deadline van 31 oktober te halen. Goedschiks of kwaadschiks. Voor ondernemers betekent dit de komende maanden oplopende spanningen. Maar er is kans dat brexit opnieuw wordt uitgesteld. Dit hangt af van wat er de eerste week van september in het Britse parlement gebeurt.

In het Britse Lagerhuis wordt namelijk een coup tegen Johnson beraamd. Begin september zou dit moeten leiden tot een motie van wantrouwen tegen de regering. Johnson heeft dankzij de steun van de Noord-Ierse DUP een meerderheid van één zetel. Maar niet alle parlementsleden van de Conservatieve Partij willen een harde ‘no deal-brexit’. Als een handvol van hen tegen Johnson stemt, valt de Britse regering.

Er ligt een Terugtrekkingsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk (VK). Dit Akkoord is al drie maal door het Britse Lagerhuis verworpen. De EU zegt dat er niet te onderhandelen valt. Johnson wil echter dat de Ierse ‘backstop’, de noodoplossing die er onder alle omstandigheden voor zorgt dat er geen harde landgrens komt in Ierland, uit het Akkoord gehaald wordt. Daarover zou dan later onderhandeld moeten worden. Brussel heeft daar geen vertrouwen in: het VK wil namelijk handelsdeals gaan sluiten met de Verenigde Staten en andere landen. Een open Ierse grens, tussen Noord-Ierland en EU-lid Ierland, zou de achterdeur van de Europese interne markt open zetten voor producten die niet voldoen aan de Europese standaarden. Daarom is op dit moment is de enige uitkomst een ‘no deal-brexit’. Met andere woorden vanaf 1 november 2019 WTO-tarieven en inspecties aan de grens door douane, NVWA, NAK Tuinbouw etc. Dat zou een zeer slechte zaak zijn voor iedereen, niet in het minst de Nederlandse land- en tuinbouw. De jaarlijkse bruto agro-export naar het VK bedraagt zo’n 8 miljard euro: groenten en fruit, vlees, sierteelt, uitgangsmateriaal, zuivel en suiker: vrijwel iedereen zou hierdoor getroffen worden.

Scenario
Als Boris Johnson begin september een vertrouwensstemming in het Britse parlement verliest, heeft hij 14 dagen om een nieuwe regering te vormen die wél steun van een meerderheid heeft. Met andere woorden: hij zou dan gematigde krachten moeten opnemen in zijn regering en afzien van een harde brexit op 31 oktober. Hij kan ook meteen opstappen.

Als er na 14 dagen nog geen nieuwe regering zit en Johnson zit er nog wel, dan komen er verkiezingen. Die moeten binnen 25 werkdagen plaatsvinden. Tel maar mee: de verkiezingen zouden dan na de brexit, begin november, plaats kunnen vinden. Dit is waar sommige hard-liners op aansturen: brexit over de finish krijgen, koste wat het kost.

Een meerderheid van het Britse parlement heeft een aantal malen laten zien geen voorstander te zijn van een harde brexit en er is niets dat er op wijst dat dit is verandert. De Britse economie is in het tweede kwartaal van 2019 gekrompen. Britse consumenten hebben volgens een artikel in de Britse The Guardian al voor ruim 4 miljard euro aan voedsel, dranken en medicijnen gehamsterd uit angst voor een ‘cliff edge-scenario’.

Je mag dus verwachten dat het Britse parlement met voorstellen komt om brexit uit te stellen. Dat zou gunstig zijn voor de Nederlandse land- en tuinbouw en onze hele economie. Het zou ook betekenen dat het VK weer een jaar meebetaalt aan de Europese Unie. Dat zou onder andere goed zijn voor het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB).


Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.