De week van Klaas Johan: beleidsadviseur Internationale Zaken

Klaas Johan Osinga is beleidsadviseur Internationale Zaken bij LTO Nederland. Voor Nieuwe Oogst hield hij een week lang notities bij van zijn werkzaamheden.

Dagelijks reis ik voor afspraken naar verschillende delen in Nederland, Brussel en andere landen. Deze week bezocht ik onder andere een melkgeitenhouderij in het Friese Wijckel, het Huis van Europa in Den Haag, het Europees Parlement en de Duitse LTO in Brussel.

Vrijdag

9 uur Ik reis altijd met de trein, maar vandaag ga ik naar plaatsen waar de trein niet komt. Daarom huur ik een auto. Om 10:30 uur ben ik, met Agriterra, samen met een Ethiopische ministeriële delegatie te gast op de melkgeitenhouderij van Walte en Willeke Veldman in het Friese Wijckel.

13 uur Kees van Zelderen, portefeuillehouder Klimaat en Duurzame Energie bij LTO, vraagt naar achtergrondinformatie. Hij gaat voor de klimaatconferentie COP25 naar Madrid.

20 uur ‘s Avonds ben ik gastspreker bij de Vereniging voor afgestudeerden Agrarische Hogeschool in Dronten, bij Agrico in Bant. Ik vertel over de brexit. Bij de peilingen lijkt de brexit per 1 februari 2020 een feit te zijn. Nederland exporteert jaarlijks voor 8 miljard euro aan land- en tuinbouwproducten naar het VK. LTO wil dat die handel doorgaat.

Zaterdag/zondag

8 uur Ik woon in het centrum van Leeuwarden en ga een rondje hardlopen door het Leeuwarder bos. Behalve de vijf kranten die ‘s ochtends bij ons op de mat liggen, haal ik nog wat internationale nieuwsbladen bij de kiosk in de buurt. Ik ben nu eenmaal een nieuwsjunkie.Aan de westkant van Leeuwarden zie ik dat de gemeente een groot veld met zonnepanelen aanlegt. Duurzaam, maar met een groot beslag op landbouwgrond.

Maandag

8 uur In de trein bereid ik mij voor op een overleg dat LTO binnenkort heeft met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Het gaat over de invoering van de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Duizend boeren in Noord-Nederland zijn weer eens gevraagd om hun perceelsgrenzen te controleren. Leden hebben hun zorgen geuit bij LTO.

11 uur Den Haag: ik heb een afspraak bij het Huis van Europa over het handelsbeleid. Daar is veel over te doen. Zo ligt het EU-handelsverdrag met Canada moeilijk. Veel van onze landbouwproducten worden geëxporteerd. Om dieper op deze zaak in te gaan, gaan we een LTO-themabijeenkomst over handel organiseren.

Dinsdag

5:07 uur Ik zit in de trein naar Den Haag. Na alle e-mails en sociale media begin ik aan mijn column ‘Brussels Bericht’ voor Nieuwe Oogst.

10 uur Op kantoor bespreek ik met mijn collega’s van LTO verschillende dossiers. Pensioenfondsen, klimaat, stikstof, Gemeenschappelijk Landbouwbeleid na 2020 en gewasbescherming. Er gebeurt veel meer dan stikstof alleen.

Woensdag

8 uur Vandaag ben ik in Brussel te gast bij mijn collega’s van de Duitse LTO, Deutscher Bauernverband. Er is een workshop voor vijftien bestuursleden van de Duitse landbouworganisaties op deelstaatniveau. De aanwezigen worden bijgepraat over het nieuwe GLB en zijn benieuwd naar de visie van LTO.

20 uur Na de workshop en andere werkzaamheden overnacht ik in Brussel.

Donderdag

9 uur In het Europees Parlement is er een hoorzitting over de wolf. Voorzitter Saskia Duives-Cahuzak van LTO-vakgroep Schapenhouderij komt ook. Wij uiten onze zorgen over de opkomst van de wolf.

13 uur Beleidsadviseur Tjerk Elzinga van LTO Noord regio Oost belt over de GLB-pilot Sectorale Bouwstenen van LTO Nederland. Er lopen een aantal van deze pilots om input te vergaren voor het nieuwe GLB. Opvallend is dat provincies van alles willen, maar willen ze ook extra meebetalen?

14 uur Lobbyist Iris Bouwers van LTO Nederland in Brussel appt mij over het GLB. Verder bereid ik werkzaamheden voor, voor volgende week. Ook gaan de nodige e-mails heen en weer over het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada.

Vrijdag

10 uur Ik ben bij een bijeenkomst van het Europees Economisch en Sociaal Comité over handel, landbouw, milieu en Afrika. Het is een boeiende bijeenkomst in de aanloop naar de Europese Green Deal. Na deze bijeenkomst pak ik vanuit Brussel de trein terug naar het Friese Leeuwarden. Er komen appjes voorbij over de mogelijke nieuwe boerenacties. Relatiebeheerder Ans Overmars van LTO Noord regio Oost vraagt namens afdelingsbestuurder Martin Immink van LTO Noord-afdeling West Twente of we een duidelijk pamflet hebben over de handel in voedsel. Ik bel Martin Immink op en zorg dat hij de benodigde informatie krijgt.

 

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.