landschap

Deze droom is beter dan de American Dream

“Donald Trump is our man. He knows what business wants”. De woorden van mijn neef toen we vorig jaar op bezoek waren in Michigan. Ik zag hem de afgelopen weken campagne voeren op Facebook. Ik dacht iets van de VS te begrijpen, maar ik was nog niet in ‘swing state’ Michigan geweest.

Mijn eerste kennismaking met de VS was het boek 'The grapes of wrath’ (De druiven der gramschap, 1939) dat ik las voor mijn schoollijst. John Steinbeck beschrijft meesterlijk de barre tocht van een boerenfamilie uit Oklahoma die tijdens de Grote Depressie vlucht naar het beloofde land Californië. Een politiek en journalistiek boek dat schetst hoe misplaatst het concept van de American Dream is. Ja, er wordt gedroomd, maar heel verschillend. De een wil veel van de overheid, de ander wil er juist van af. Stedelingen en plattelandsbewoners. En zo wordt sinds afgelopen dinsdag de kaart van de VS weer rood-blauw ingekleurd. De polarisering wordt gigantisch; de droom een nachtmerrie.

Dat raakt boeren en tuinders vanwege de grote invloed op internationale markten. Trump ontketent handelsoorlogen aan de lopende band, maar hij keerde sinds 2018 ook ruim 50 miljard dollar uit aan de boeren. Vooral in rode staten in de Midwest. Zo bleven veel boeren Trump trouw. Zij en vele anderen zijn op zoek naar een kompas waar je moreel op kan vertrouwen, persoonlijk en professioneel. Maar overheden en politiek verliezen vertrouwen, vaak onder achtergestelde groepen. Vooral de Europese Unie heeft hier veel last van, want Brussel is ver weg, technocratisch, hopeloos qua communicatie en daarom kwetsbaar voor populisten. Pijnlijk, want zo blijven we nergens in de strijd tussen China en de VS.

Op wat daar nu gebeurt, hebben we geen invloed. Laten wij het dan hebben over zaken waar we wel invloed op hebben, zoals Europese samenwerking. En als overheden het daarbij laten afweten, wat kan het bedrijfsleven dan zelf doen? Zo is de VS sinds afgelopen woensdag officieel geen deelnemer meer aan het klimaatakkoord van Parijs.

Bedrijven kunnen het goede voorbeeld geven door transparant samen te werken. Gezond voedsel en groen produceren voor een faire prijs met respect voor klimaat, milieu en dierenwelzijn. Een droom waar ik het met mijn neef vast nog een keer over kan hebben.


Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.