landschap

Mentale fitheidstest voor boeren en tuinders

AgroZorgwijzer en het Trimbos-instituut hebben de Mentale Fitheidstest ontwikkeld voor agrarische ondernemers. Met deze test kunnen boeren en tuinders hun mentale fitheid testen, erachter komen wat goed gaat en welke punten extra aandacht vragen.

De aanleiding van deze test is dat ondernemers en opvolgers in de agrarische sector de laatste jaren meer druk ervaren. Vooral door de steeds veranderende wet- en regelgeving in de sector, kwaliteitseisen en negatieve geluiden vanuit de samenleving. ‘Ook merken we dat innoverende ondernemers soms kampen met de onzekerheid die een veranderproces met zich meebrengt’, zegt Christel van Raaij, projectleider van AgroZorgwijzer.

Door de Mentale Fitheidstest krijgen agrariërs inzicht in datgene wat invloed heeft op hun mentale fitheid. Vervolgens kunnen ze in gesprek gaan met anderen of door middel van tips en oefeningen werken aan hun weerbaarheid. Dit zijn bijvoorbeeld oefeningen om bewust te leven, te ontspannen en optimistisch te denken. ‘Hoe het mentaal met iemand gaat, is vaak een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Laat staan dat iemand daaraan gaat werken. Die drempel stap je niet zomaar over.

Vragen, tips en adviezen vinden agrariërs soms ongemakkelijk. Gelukkig dachten kritische mensen mee in de testfase. Samen met hen zijn we tot een lichte test gekomen en hebben we uiteenlopende tips en oefeningen daaraan gekoppeld’, zegt Van Raaij.

Vragen
De test is voor mensen van zestien jaar en ouder en bestaat uit 21 online vragen die kunnen worden beantwoord met ‘helemaal oneens’ tot ‘helemaal eens’. De vragen gaan bijvoorbeeld over piekeren, voor jezelf opkomen en tijd nemen voor ontspanning. Invullen van deze test kan anoniem en neemt ongeveer vijf minuten tijd in beslag. Na de test krijgen deelnemers direct de uitslag. Deze kan per mail worden verstuurd. De test is niet bedoeld om psychische klachten op te sporen en aan te pakken. 

‘Aandacht voor de mentale gezondheid is van groot belang’, zegt Laura Shields-Zeeman, programmahoofd Mentale gezondheid & Preventie bij het Trimbos-instituut. ‘We verwachten dat de secundaire gevolgen van het coronavirus, zoals inkomstenverliezen en onzekerheid over het voortbestaan van het bedrijf, de komende tijd ook zorgen voor een toename in mentale klachten’, gaat Shields-Zeeman verder.

Meer informatie over de Mentale Fitheidstest is te vinden op www.agrozorgwijzer.nl. Boeren en tuinders die behoefte hebben aan ondersteuning of een hulpvraag hebben, kunnen via het Verwijsschema op de website van AgroZorgwijzer passende hulp vinden.

 

Bron: Nieuwe Oogst