Gezocht 50 boerenbedrijven

Agro Pest Control en de ZLTO hebben de handen ineen geslagen en starten een uitgebreide pilot met vijftig veehouderijen waarop ze de plaagdierbeheersing volledig biologisch gaan aanpakken. Hiervoor zijn ze nog op zoek naar de laatste inschrijvers om van start te gaan.

Succesvol getest
Vorig jaar lanceerde Agro Pest Control haar visie “Bioplan 2025”, een plan volledig gestoeld op biologische plaagdierbeheersing, meer natuurinclusiviteit en een uitbreiding  van de biodiversiteit. Joan Rooijakkers, directeur van Agro Pest Control: “we zien dat de markt steeds meer vraagt om oplossingen zonder de inzet van biocides en vanaf 2023 mogen we ze binnen de EU ook niet meer inzetten. We willen daarom de omschakeling nú maken, vooruit lopen op de rest en klaar zijn voor 2023!” 

Ook de ondernemers veranderen. Verantwoord produceren staat hoog in het vaandel bij de agrariër anno 2021. “Het kan toch niet zo zijn dat wij dan nog met volle emmers gif leeg strooien op het bedrijf.” Na een succesvolle testperiode bij een aantal HyCare en reguliere bedrijven wordt er nu opgeschaald, samen met de ZLTO.

Drie barrières
Het Bioplan bestaat uit een aanpak waarin drie barrières centraal staan om het bedrijf plaagdiervrij te houden. 

Natuurlijke Barrière: in de eerste laag vormen natuurlijke vijanden van plaagdieren de eerste bescherming. Denk hierbij aan kleine roofvogels en zwaluwen - zo eet één zwaluw tot wel 50.000 vliegen, muggen en insecten per week en een uil vangt wel 15 muizen per dag.

Territorium Barrière: in de tweede laag wordt het erf zeer onaantrekkelijk gemaakt door middel van geur. Door middel van beplanting en het plaatsen van geurpaaltjes bereik je een soort natuurlijke muur waar het dier niet graag in de buurt komt. 

Actieve Barrière: In de laatste barrière worden de plaagdieren aangepakt die toch in de buurt van de stal of zelfs ín de stal zijn gekomen. Hier valt te denken aan vallen en lokdozen tegen knaagdieren, maar ook natuurlijke vijanden van de Organic Control productlijnen; deze roofinsecten bestrijden ieder een ander stadia van de vlieg.

Meer informatie over het Bioplan 2025 kan je vinden op: https://agropestcontrol.nl/bioplan/

Wie zoeken wij
Enthousiaste ondernemers uit heel Nederland die samen met ons verder kijken. 
Ondernemers mogen uit alle sectoren komen. Te denken valt aan rundvee, varkens, geiten, pluimvee of paarden. Natuurlijk ook als je een boerderijwinkel,ijssalon of kaasmakerij op je bedrijf hebt.

Wilt u ook net als wij naar een betere biodiversiteit en een plaagdiervrij werk- en leefomgeving, meld je dan aan.

Samen werken aan uw Toekomst.

Bij interesse neem contact op met:
Heleen Prinsen heleen.prinsen@zlto.nl  telnr.: 0621212402
Joan Rooijakkers j.rooijakkers@agropestcontrol.eu  telnr.: 0653106611

 

Bron: ZLTO