Peter Appelman

Registreren van voertuigen in 2021 loont

Vanaf 1 januari 2021 is het mogelijk om voertuigen en getrokken en half gedragen werktuigen te registreren bij de RDW. Voor 1 januari 2022 kan dit zonder een keuring bij de RDW.

Bij het informatiecentrum ontvangen we vragen over het registreren en kentekenen van trekkers en ander materieel. Deze vragen gaan o.a. over het zakelijk registreren van voertuigen met e-herkenning of particuliere registratie met de Digid. Ondernemers willen hun landbouwvoertuigen graag zakelijk registreren met behulp van een e-herkenning.

Echter zakelijk registreren is niet mogelijk voor maatschappen en éénmansbedrijven. Eénmansbedrijven en maatschappen kunnen hun landbouwvoertuig met behulp van een Digid registreren. Registratie met behulp van een e-herkenning is voor deze bedrijven niet mogelijk.

Er wordt gezocht naar een mogelijkheid om voertuigen alsnog op naam van een maatschap te kunnen registreren. Of het dit jaar mogelijk wordt is de vraag. Hiervoor is namelijk een aanpassing van de Wegenverkeersweg nodig. Als de voorkeur uitgaat naar het registreren van een voertuig op naam van de maatschap is het een optie om even te wachten of een wetswijziging op korte termijn mogelijk is. Maar vergeet niet om in ieder geval uiterlijk dit jaar de voertuigen te registreren.

Ook worden er vragen over de APK plicht gesteld. Er is een uitzondering van de APK plicht voor landbouw- of bosbouwtrekkers op wielen die worden gebruikt voor landbouw en tuinbouw doeleinden en die hoofdzakelijk rijden op het terrein waar zulke activiteiten plaatsvinden, met inbegrip van landwegen, bospaden of akkers. In de praktijk zal worden gekeken naar de werkzaamheden waarvoor het desbetreffende voertuig wordt gebruikt, waarbij wordt uitgegaan van de aard van het bedrijf dat de werkzaamheden verricht.

Als het voertuig in gebruik is bij een bedrijf dat actief is in de landbouw of tuinbouw, valt het onder de uitzondering op de APK-plicht. Ook voor trekkers met een motorconstructiesnelheid van > 40 km/u die op land- en tuinbouwbedrijven gebruikt worden geldt wel de registratieplicht maar niet de APK-plicht. 

Op onze website onder het thema landbouwverkeer hebben we een veel gestelde vragenlijst gemaakt. O.a. de veel gestelde vraag “moet mijn werktuig een kentekenplaat dragen” wordt hier toegelicht. Deze veel gestelde vragen zullen we de komende tijd aanvullen.

Kentekenplaat met LTO korting
Via LTO Ledenvoordeel krijgt u bij de Alliance Automotive Group Benelux 35% korting op uw kentekenplaten. Kijk op de website voor meer informatie en een handig stappenplan. www.ltoledenvoordeel.nl/kentekenplaat