Jeljer Wynia

Oppassen voor blauwtong

In 2007 was er een uitbraak van blauwtong, die veel slachtoffers heeft gemaakt onder de schapen in Nederland.

In 2012 werd Nederland weer vrij van blauwtong verklaard. Blauwtong is een meldingsplichtige ziekte, dus wordt over heel Europa gemonitord. De afgelopen jaren was er blauwtong in Frankrijk. Gelukkig voor ons werd er in België gevaccineerd en dat fungeerde kennelijk als buffer. Echter, bij een routinecontrole in Duitsland (Saarland en Rijnland-Paltz) is het virus aangetroffen bij koeien. Er zijn cirkels om de besmettingen getrokken en één van die cirkels reikt tot aan de Nederlandse grens. Dat is dus plotsklaps heel dicht bij. Het is de variant H8. Dat is dezelfde die de vorige keer bij ons ook veel slachtoffers heeft gemaakt onder de schapen. In Frankrijk heerst ook H8-variant, maar de schapen worden er veel minder ziek van. In Nederland zijn de schapen, geiten en rundvee op dit moment niet beschermd tegen blauwtong, want sinds 2012 is er bijna niet meer gevaccineerd. Alle reden dus om heel waakzaam te zijn. 

Naast koorts kunnen schapen en geiten dikke lippen krijgen, kwijlen en een snotneus hebben. Ook rode tot paarsblauwe slijmvliezen, een dikke tong en wonden aan de zijkant van de tong, op de tandloze rand van de kaak en op de wangen komen voor. Verder wordt er bij schapen oedeem tussen de kaaktakken gezien en kreupelheid (gezwollen kroonranden met pijn), veel liggen, staan met poten bij elkaar en een bolle rug. Ook verwerpen kan voorkomen. Bij twijfel: dierenarts bellen! En als je woont aan de Duitse grens: dode dieren en mummies inzenden voor sectie. Bij rundvee zijn er nauwelijks klinische verschijnselen, af en toe dode, verworpen of misvormde vruchten.

Gelukkig is het op dit moment koud; het vriest en er zijn weinig knutten (kleine muggen). De verwachting is dat de ziekte zich verder gaat verspreiden via de knutten als het weer warmer weer wordt (april, mei). Je mag vrijwillig tegen blauwtong vaccineren. Overleg met je dierenarts wat in jouw situatie het beste is.

Wij houden samen met de GD de situatie nauwlettend in de gaten. Zodra we denken dat gezamenlijk ingrijpen noodzakelijk is, laten we u dit weten.

Saskia Duives-CahuzakVoorzitter vakgroep Schapenhouderij en 
Jeanette van de Ven Portefeuillehouder Diergezondheid

Bron: LTO Nederland