Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen in werking

Vanwege de hoge temperaturen die ook de komende dagen aanhouden is gisteren het Nationaal plan voor veetransport bij extreme temperaturen in werking getreden.

Lees hier het Nationaal plan voor veetransport.

In het plan hebben overheid en het bedrijfsleven afspraken gemaakt voor veetransport tijdens warme dagen. Het hitteprotocol treedt in werking als er temperaturen van 30 graden Celsius, of meerdere aaneengesloten dagen van 27 graden Celsius of hoger worden verwacht.

Bij dit soort hoge temperaturen worden er minder dieren per veewagen vervoerd. Ook ventilatie en andere koelingsmogelijkheden krijgen deze dagen extra aandacht, conform het hitteprotocol. Sectorpartijen hebben in het Nationaal plan ook afgesproken dat er geen dieren worden vervoerd bij een temperatuur boven de 35 graden.

Aangepaste keuringstijden
Daarnaast worden de dieren op de koelere momenten van de dag of nacht vervoerd. Dierenartsen van de NVWA kunnen op dit soort warme dagen de keuringen voor exportcertificering eerder of later op de dag uitvoeren. Ook slachterijen kunnen aangepaste keuringstijden aanvragen zodat de aanvoer van slachtdieren niet op het heetst van de dag plaatsvindt.

Bron: LTO Nederland