koe

Vertrouwen in veehouders

Verschillende partijen brachten twee weken geleden een bezoek aan de NVWA. Daar werden ze meegenomen in het proces rondom een aangescherpt interventiebeleid. De druk vanuit de politiek om deze regelingen aan te scherpen is groot. Zij vindt dat het huidige beleid met onder andere schriftelijke waarschuwingen onvoldoende verbetering laat zien in het aantal en de ernst van de overtredingen.

Dit signaal is ook terug te zien in de Tweede Kamer. Als er iets misgaat met dieren, dan is de roep om sterke maatregelen en streng toezicht enorm groot. De NVWA heeft vrij nauwkeurig opgeschreven welke overtreding in aanmerking komt voor welke strafmaatregel. Dat varieert van een schriftelijke waarschuwing tot boetes, dwangsommen en een gang naar de rechter. De boetes worden op zich niet verhoogd, maar u komt bij een kleinere overtreding eerder in aanmerking voor een hogere strafmaatregel. Ook verschillende overtredingen in hetzelfde domein binnen drie jaar kunnen gestapeld worden, waardoor u een strengere straf krijgt.

Deze groep wenst risicogebaseerde bedrijven te monitoren: structurele overtreders vaker bezoeken. LTO heeft inzage gevraagd in het deel van de sector, dat hiermee te maken heef. Zijn het enkele grote overtreders, die veel commotie veroorzaken? Of zijn het vele ondernemers met relatief kleine vergrijpen. Of zijn het administratieve fouten?

Deze maatregelen gaan vooral over dierengezondheid en –welzijn en -transport. Nu is een exporterend land als Nederland gebaat bij een goed functionerende NVWA. Als we onze autoriteiten ter discussie stellen, dan spreken we openlijk twijfel uit over de exportdocumenten. En dat is niet handig. Het lijkt nu echter door te schieten naar ‘overcontrole’ en afvinklijstjes. Dat baart mij zorgen.

Het betekent dat er in de basis onvoldoende vertrouwen is om ervan uit te gaan dat ondernemers van goede wil zijn om een goed bedrijf te runnen. Met gezonde dieren en gezonde, smakelijke producten als eindresultaat. En dat ondernemers niet gezien worden als wezenlijk onderdeel van de keten, die hun verantwoordelijkheid nemen voor veilige producten. Ik weet zo niet waar te beginnen om dit vertrouwen te herstellen, ook hier lijkt de polarisatie toe te nemen.

 

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.