voedsel, voeding, tas met producten

Bent u altijd alert op het gebruik van toxische middelen?

'Iedere sector heeft zijn eigen Fipronil'

De commissie Sorgdrager heeft een onderzoek gedaan naar voedselveiligheid en daarin ook de rollen en verantwoordelijkheden van de verschillende ketenpartijen. De directe aanleiding was de Fipronil-affaire in de pluimveehouderij. De commissie heeft hiervan in december 2018 verslag gedaan voor een aantal LTO-bestuurders en haar conclusie was: iedere sector heeft zijn eigen Fipronil!

Zij riep dan ook op aan alle sectoren om de eigen ketenkwaliteitssystemen eens tegen het licht te houden. De concrete vraag aan u, veehouder, akkerbouwer, teler, bent u wel altijd alert op het gebruik van middelen? Een deel van de reguliere zaken, als gewasbeschermingsmiddelen, veevoer, medicijnen is geborgd volgens de kwaliteitssystemen. Het venijn zit hem vaak in middelen die incidenteel toegepast worden zoals vliegenbestrijding, ontsmettingsmiddelen en voedingssupplementen.

Verzeker u ervan dat deze producten geregistreerd zijn voor het juiste doel en voor de juiste soort. Vertrouw nooit zomaar op de woorden van een goed bedoelende verkoper. Uiteindelijk bent u verantwoordelijk voor de productie van voedsel. En dat moet veilig en gezond zijn.

  

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.