Hitte

Vorig jaar hebben we periodes meegemaakt met extreme hitte. Dit jaar zijn veel van de veehouders goed voorbereid en daar ben ik blij om. Ook zelf heb ik op ons bedrijf extra geïnvesteerd in ventilatoren.

Achter de schermen zijn we druk bezig met een systeem dat redelijk nauwkeurig aangeeft welke stappen u kunt zetten op uw bedrijf om hittestress bij uw dieren te voorkomen. Dit systeem (THI) is gebaseerd op de verwachte luchtvochtigheid en temperatuur, en kan met een redelijke grote betrouwbaarheid ook tot een week vooraf aangeven wat risicovolle dagen zijn.

Aan ons de taak om dit systeem te vullen met praktische adviezen waar u als veehouder mee uit de voeten kunt. Bovendien proberen we deze adviezen ook te voorzien van wetenschappelijke onderbouwing. Daarbij krijgen we hulp van voeradviseurs, dierenartsen, de GD en vele anderen. Het is de bedoeling om dit systeem jaarlijks te evalueren en aan te passen naar de nieuwste inzichten. Dat zullen we doen met gerenommeerde klimaatspecialisten. Maar daar heeft u nu nog weinig aan, terwijl de komende week wel extreme temperaturen voorspeld worden.

U zult dus moeten varen op uw eigen ervaringen en gezonde boerenverstand. Ook kunt u altijd de LTO website raadplegen waar ook informatieve vlogs te vinden zijn. Alles om hittestress bij mens en dier te voorkomen.

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.