Melkveehouderij

Energiebesparing is kostenbesparing. Wij informeren u graag over de mogelijkheden. Melkveebedrijven gebruiken gemiddeld 52,3 kWh/1.000 kg melk. Wij willen u helpen om het verbruik op uw melkveebedrijf te reduceren en kosten te besparen. Daarom hebben wij praktijkbladen per maatregel opgesteld, met een korte beschrijving van de maatregel, hoeveel het kost, wat u bespaart en welke subsidies u hiervoor kunt aanvragen.

Voorkoeler
Een optimaal ingestelde voorkoeler levert in principe de grootste energiebesparing op. Afhankelijk van de situatie is een besparing 5 - 10 kWh/1.000 kg melk mogelijk. Klik hier voor het praktijkblad.Energiezuinig koelen door gebruik koude lucht
Het is van belang dat de koelmachine koude lucht aanzuigt en uit de zon staat. De koelmachine werkt energiezuinig als de aangezogen lucht gescheiden is van de afgegeven warme lucht. De afgegeven lucht moet makkelijk afgevoerd kunnen worden. Klik hier voor het praktijkblad.


Energiezuinige verlichting
Verlichting vervangen en optimaliseren met slimme schakelingen in combinatie met een onafhankelijk lichtplan waarbij het daadwerkelijk opgenomen vermogen onder de 2,5 W/m2 is voor 80 lux en 3,5 W/m2 voor 120 lux. Het verbruik ligt op 4-6 kWh/1.000 kg melk. Klik hier voor het praktijkblad.Frequentieregelaar op de vacuumpomp
Een kwalitatief goede frequentieregelaar op de vacuümpomp die tot maximaal 25% van het maximale vermogen terugregelt, levert een gemiddelde besparing op van 3 – 6 kWh/1.000 kg melk. Klik hier voor het praktijkblad.
WarmteTerugWin-installatie (WTW)
Een WarmteTerugWin-installatie (WTW) levert ook een flinke energiebesparing op, maar de besparing is sterk afhankelijk van de hoeveelheid spoelwater, de spoeltemperatuur en de temperatuur wat de WTW levert. Gemiddelde besparing bij een elektrische boiler in combinatie met een WTW van 50 °C ligt op 3 - 8 kWh/1.000 kg melk. Klik hier voor het praktijkblad.