Certificaten duurzame stroom verhandelbaar

Maar liefst 9 op de 10 LTO leden met groene stroom laat geld liggen. Het merendeel van de opwekkers van duurzame energie krijgt niet alle opbrengsten, blijkt uit onderzoek onder LTO-leden.

Om de herkomst van groene energie te kunnen waarborgen worden namelijk certificaten uitgegeven, die los van de stroom verhandelbaar zijn. Nu blijkt dat 88% van de agrarische opwekkers niet weet dat die certificaten geld waard zijn. Energie van Boeren wil dat voortaan alle opbrengsten van duurzame stroom direct naar de stroomopwekkers zelf gaan. 

Wat is een Garantie van Oorsprong?
Uit het onderzoek bleek verder dat meer dan de helft (59%) van de ondervraagden niet bekend is met het begrip Garantie van Oorsprong ofwel GvO. Een GvO is een digitaal certificaat waarmee de herkomst van groene stroom wordt vastgelegd. Per megawattuur (1.000 kWh) wordt er één GvO verstrekt door CertiQ, de Nederlandse certificeringsautoriteit. Zij registreren ook welke handelaar de GvO’s namens de opwekker verhandelt. Het gebeurt nu echter vaak dat een GvO automatisch samen met de terug geleverde stroom naar de energieleverancier gaat en op de grote hoop verdwijnt.

Lokale productie steeds belangrijker
Steeds meer consumenten willen lokaal geproduceerde groene stroom om de uitstoot van CO₂ in eigen land te verminderen. Energie van Boeren is een initiatief van LTO Ledenvoordeel en Waltmans en wil de verkoop van Nederlandse GvO’s bevorderen. Door de lokale GvO’s op de markt te brengen krijgt de opwekker wat hij verdient én wordt de productie van duurzame en lokale energie gestimuleerd. Tegelijk wordt zo duidelijk dat boeren en tuinders een groot aandeel hebben bij de productie van groene stroom, wat het imago van de sector ten goede komt.

Hoe werkt het?
Op het platform kunnen leden aangeven dat ze hun GvO’s willen verkopen en Energie van Boeren onderhandelt dan de beste prijs voor hen. Jaarlijks krijgt de opwekker dan de opbrengst minus de transactiekosten (17,5%) vanzelf op zijn bankrekening gestort. Bijvoorbeeld: Jaarlijks wekt u 52.000 kWh aan groene stroom op en u verbruikt daar zelf 30.000 van. U levert 22.000 kWh per jaar terug aan het net. Daar krijgt u 22 GvO’s voor. Deze kan de handelaar voor bijvoorbeeld zeven euro per stuk voor u verkopen. De GvO’s leveren u dan (22×7-17,5 %) per jaar 127 euro op.

Ook voor kleinzakelijke gebruikers interessant
Voor bedrijven met bijvoorbeeld zonnepanelen met een installatie tot 3x80 ampère die  jaarlijks terug leveren aan het net (salderen) is dit ook interessant. Het aanmelden bij Energie van Boeren is een kleine moeite. Leden hoeven niet van energieleverancier over te stappen en kunnen gewoon blijven salderen.

 

Meer informatie vindt u op energievanboeren.nl