LTO Noord ontwikkelt model voor inzicht in verbruik en opwek van energie

De komende jaren gaat de salderingsregeling veranderen, ieder jaar mag je minder stroom wegstrepen. Agrarische ondernemers die vooral midden op de dag duurzame energie op het net leveren en in de ochtend en avond stroom van het net halen, hebben een uitdaging om de eigen opgewekte stroom zoveel als mogelijk te gaan gebruiken. Ook in de vroege en late uren.

LTO Noord heeft daarom een model ontwikkeld, waarbij voor de ondernemer direct inzichtelijk is hoe hij zoveel als mogelijk eigen opgewekte stroom ook direct zelf kan gebruiken. De opdracht om dit model te ontwikkelen is uitgevoerd in samenwerking met studenten van Hogeschool van Hall Larenstein, InHolland Delft en UniPartners Delft. 

Inzicht in eigen verbruik en opwek van energie
Ondernemers kunnen met dit model inzicht krijgen in het eigen verbruik en de opwek van energie. Door apparaten op een ander moment aan te zetten kan er bijvoorbeeld midden op dag meer energie direct worden verbruikt. Zodoende hoeft deze energie niet te worden gesaldeerd. Met het model wordt ook berekend welke mogelijkheden er voor een agrarisch bedrijf zijn om met waterstof, accu’s of andere energietoepassingen aan de slag te gaan.

Samenwerking van LTO Noord en diverse onderwijsinstellingen
Erwin Haveman, projectadviseur Klimaat en Energie in West-Nederland: “Het ontwerpen van een model, dat inzicht biedt in verbruik en opwek op de dag, voor elk willekeuring agrarisch bedrijf was een hele uitdaging. Vanuit LTO Noord zijn twee stagiaires hard aan de slag gegaan om technische rekenregels te ontwerpen, lijsten van apparaten en technische gegevens te verzamelen en te onderzoeken hoe dit snel en gemakkelijk in een model kon worden weergegeven.”

Na het aflopen van beide stages heeft UniPartners Delft het stokje van het ontwerpen overgenomen. Op basis van alle verzamelde gegevens en informatie gewerkt aan het ontwerp van een definitief model. Binnenkort wordt het model ingezet voor een aantal bedrijven in het veld.

Over de ontwikkeling van het model ‘verbruikersprofielen’
Aan het model hebben meegewerkt: Caitlin de Ruiter (Hogeschool InHolland Delft), Henk Kroeze (Hogeschool van Hall Larenstein), Marnix Fetter, Douwe Sonneveldt en Bart van Nobelen (UniPartners Delft). Indien u vragen heeft kunt u contact opnemen met Erwin Haveman, projectadviseur Klimaat en Energie in West Nederland via ehaveman@ltonoord.nl.