pluimvee

Pluimveehouderij

De laatste jaren investeren pluimveebedrijven steeds meer in energiebesparing. Daarbij vormt het stalsysteem een belangrijk aandachtspunt. Wij helpen u graag om het verbruik op uw bedrijf te reduceren en daarmee kosten te besparen. Daarom hebben wij praktijkbladen per maatregel opgesteld, met een korte beschrijving van de maatregel, hoeveel het kost, wat u bespaart en welke subsidies u hiervoor kunt aanvragen.

Laaghangend verwarmingssysteem voor bestaande pluimveestallen
In een bestaande stal kunt u werken met een laaghangend verwarmingssysteem. Het systeem bestaat uit een indirect gasgestookte heater met een vermogen van 83 kW met modulatie op de brander en ventilator van 0,4 kW gekoppeld aan schakelkasten. Bij een gemiddelde verwarming wordt 20-30% bespaard. Klik hier voor het praktijkblad.

Frequentieregelaars voor ventilatoren
Met frequentieregelaars kunt u het toerental van de ventilatoren traploos aanpassen. Een verlaging van het toerental met 10% betekent een afname van de luchthoeveelheid met 10%, terwijl het opgenomen vermogen met ruim 25% daalt. Klik hier voor het praktijkblad.  


Ruimteverwarming stal via WTW-luchtinlaat
Om de stal op een efficiënte wijze te verwarmen en stookkosten te reduceren, kunt u gebruikmaken van WarmteTerugWinning. Een warmtewisselaar brengt de warme lucht uit de stal in contact met de frisse lucht van buiten. Klik hier voor het praktijkblad.

 

Warmteverlies via schuin dak beperken
Wanneer u een stal heeft met een schuin dak zonder isolatie, gaat er veel warmte en energie verloren. Isolatie is relatief eenvoudig en draagt naast energiebesparing ook bij aan het binnenklimaat in de stal. Klik hier voor het praktijkblad.

 

Energiezuinige verlichting 
In pluimveestallen is het mogelijk om verschillende typen energie-efficiënte lampen in te zetten; bijvoorbeeld ledarmaturen of tl-buizen van het type T5. Klik hier voor het praktijkblad.