Van vanggewas naar groenbemester: acht tips

Uitgangspunt van mechanisch onderwerken van het vanggewas is dat je via de bewerking vooral moet proberen de wortel (de accu) en plant (energiefabriek ) van elkaar te scheiden.

Dat zegt adviseur Gerard Abbink van Groeikracht. Daar kun je bijvoorbeeld heel goed koeien voor inzetten, mits het perceel natuurlijk bereikbaar is. Voor als dat niet het geval is: op de site van Vruchtbare Kringloop Overijssel geeft Abbink nog zeven andere tips van Abbink over het mechanisch onderwerken van het vanggewas. Lees hier het artikel.

Verkennen van alternatieven
LTO Noord verkent onder andere met loonwerkers praktische alternatieven voor de toepassing van glyfosaat. In Oost-Nederland wordt er samen met de projectdeelnemers van Vruchtbare Kringloop Overijssel en Vruchtbare Kringloop Achterhoek ervaring opgedaan met diverse vormen van mechanische bewerking van vanggewassen voor het ploegen van maispercelen. Met hulp van veldproeven worden ervaringen en bevindingen met mechanisch onderwerken van vanggewas (online) gedeeld.

Meer informatie
Van twee velddemonstraties zijn er filmpjes gemaakt. Bekijk de ervaringen van het mechanisch onderwerken van soilcover in dit filmpje en de ervaringen van het mechanisch onderwerken van gele mosterd in dit filmpje.
De Vruchtbare Kringloop Achterhoek en Liemers heeft enkele extra informatiebladen over het mechanisch onderwerken gemaakt. Lees hier het eerste extra informatieblad, het tweede extra informatieblad en het derde extra informatieblad.