bloembollen

Uitstel verplichte drukregistratie spuitmachines

Het zag er lang naar uit dat elke spuitmachine per 1 januari 2017 uitgerust moest zijn met een apparaatje van enkele honderden euro’s dat de spuitdruk registreert. Door de inzet van LTO is dit plan ten minste tot 2019 uitgesteld. Tot die tijd werken we aan een beter alternatief.

Waterschappen en andere handhavers hebben al langer de wens om spuitmachines van drukregistratie te voorzien. Reden is dat zij willen kunnen controleren of met de juiste druk gespoten wordt en de gewenste emissiereductie wordt bereikt. Als een teler met een te hoge druk spuit, kan de driftreducerende werking van de spuitdop afnemen. 

Schijnoplossing
Hoewel de beoogde invoer van de drukregistratie in 2015 werd ingetrokken, kwam het ministerie hier in het voorjaar van 2016 op terug. LTO heeft zich hier fel tegen verzet omdat de invoer van verplichte drukregistratie volgens ons een schijnoplossing is voor het feitelijk probleem: de landbouwkundige effectiviteit van bepaalde spuitdoppen laat bij een lage druk te wensen over. Wij vinden opschoning van de doppenlijst zinvoller. Laat alleen die doppen toe die bij een bepaalde druk een goede werking hebben en de gewenste driftreductie realiseren.

Onze lobby kreeg gehoor: de invoer van de drukregistratie is in ieder geval uitgesteld tot januari 2019. Dit jaar werken we samen met andere partijen aan een alternatief voorstel. Afhankelijk van de goedkeuring van dat voorstel, gaat de drukregistratie mogelijk definitief van de baan. 

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.