Paddenstoelenteelt wgslijn

Voetballen op een tennisbaan

Hans Koehorst - Specialist Sociaal Economisch en Fiscaal Beleid LTO Nederland

Ondernemer en werkgever zijn is net als het spelen van een voetbalwedstrijd. Als werkgever moet u zorgen dat u binnen de lijnen van het veld blijft, heeft u zich aan spelregels te houden en treedt de overheid op als scheidsrechter.

Toch zie ik maar al te vaak dat tijdens de wedstrijd de lijnen worden aangepast, en ik ga ervan uit dat u dit ook ervaart. De spelregels veranderen tijdens de wedstrijd of de scheidsrechter neemt dubieuze beslissingen. Steeds vaker moeten werkgevers voetballen op een tennisbaan, en dat gaat natuurlijk niet! En juist daar ligt de kern van het werk van LTO: voorkomen dat u moet voetballen op een tennisbaan.


Als werkgever heeft u dagelijks te maken met spelregels (wetten en regels). Natuurlijk zijn deze nodig, maar als ze tijdens de wedstrijd veranderen weet u niet meer waar u aan toe bent. Neem nu de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS). Een wet met een nobel streven: werknemers minimaal het wettelijk minimumloon uitbetalen. Al in 2015 heeft LTO de overheid erop gewezen dat inhouden op het wettelijk minimumloon van de werknemer niet mogelijk zou mogen zijn. Ook niet voor kosten van huisvesting en een Nederlandse zorgverzekering. “Dat is precies de bedoeling” was het antwoord van de overheid. Uiteraard heeft LTO aangegeven dat dit niet gaat werken in de praktijk en er problemen gaan ontstaan op het gebied van huisvesting en zorgverzekeringen. Onder druk van LTO is vervolgens het verbod op inhouden van het wettelijk minimumloon tot twee keer toe uitgesteld. Per 1 januari 2017 is het verbod dan alsnog ingevoerd, met een aantal voorwaarden om toch nog te mogen inhouden voor huisvesting en zorgverzekering. Momenteel wordt gekeken hoe we deze randvoorwaarden kunnen verzachten.


Hoewel niet alle werkgevers blij zullen zijn met de nieuwe spelregels is het wel een belangrijk resultaat. Zonder druk en inspanning van LTO was het zeker anders gelopen en had u in ieder geval moeten gaan voetballen op de tennisbaan.

Hans Koehorst
Specialist Sociaal Economisch en Fiscaal Beleid
LTO Nederland
Hans Koehorst

Hans Koehorst

Specialist Sociaal Economisch en Fiscaal Beleid, ZLTO/LTO Nederland

Naar alle weblogs van Hans Koehorst

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.