Open Teelten fruitteelt 5 appels wgslijn

Huisvesting in relatie tot de krappere arbeidsmarkt

Door de (gelukkig) aantrekkende economie wordt er ook weer stevig getrokken aan goede mensen. U merkt dat op uw bedrijf rond vaste medewerkers maar ook bij mensen die voor een korte periode bij u komen werken.

Wij denken dat je goed voor goede mensen moet zorgen en dat goede huisvesting van seizoenarbeiders daarbij hoort. Als medewerkers tevreden zijn over het bedrijf presteren ze beter en komen ze graag terug. Veel bedrijven hebben de huisvesting goed voor elkaar maar we treffen helaas ook nog wel eens mindere situaties.

Ook zien we dat gemeenten worstelen met het huisvestingsvraagstuk. Wij denken dat huisvesten van mensen op het erf, zeker als ze voor een relatief korte periode komen, in veel gevallen een prima oplossing is. Medewerkers vinden het prettig dat, als ze aankomen, zaken als huisvesting en zorgverzekering goed geregeld zijn door de werkgever. We zien ook dat gemeenten worstelen met het huisvestingsvraagstuk. Er is groot gebrek aan huisvesting en huisvesten in het dorp heeft nadelen en beperkt draagvlak bij burgers. Huisvesten op het erf is in veel gevallen een goede oplossing en levert huisvestingscapaciteit op.

De huisvesting moet dan natuurlijk wel in orde zijn. Dit is de reden dat wij ons druk maken over een huisvestingskeurmerk. Na het doodlopen van routes rond bestaande keurmerken zetten we ons samen met de vaktechnische organisaties en werknemersorganisaties nu in voor een eigen keurmerk. Dit is gebaseerd op de cao afspraken die gemaakt zijn. Het keurmerk zal onder toezicht van de Raad voor de Accreditatie vallen. Hierdoor is er toezicht is op de kwaliteit van het keurmerk en kunt u de kosten van huisvesting weer inhouden op het Wettelijk Minimumloon. En dat werknemers vinden dat je in Nederland moet zijn voor seizoensarbeid, want hier is het goed geregeld.

We hopen en verwachten het nieuwe, sectorale keurmerk voor de start van het seizoen in 2019 operationeel te hebben. We denken daarmee een kwaliteitsslag te kunnen maken als sector en daarmee als sector aantrekkelijk te kunnen blijven voor werknemers. Ook denken we daarmee gemeenten te kunnen overtuigen dat huisvesting op de bedrijven een goede optie is.
 
Peter Baltus
Projectleider Projecten LTO Noord

Peter Baltus

Peter Baltus

Projectleider, Projecten LTO Noord

Naar alle weblogs van Peter Baltus

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.