Belangrijk voor de beantwoording van deze vraag is de definiëring van een aanhanger. Deze stuurt om een as en zwenkt niet uit. Een half gedragen werktuig, zoals een getrokken hark, schudder, spuitmachine of rooimachine is dus ook een aanhanger en moet een kentekenplaat hebben.
Aanhangwagens die niet harder gaan rijden dan 25 km/uur zijn niet registratie plichtig en hoeven geen gele kentekenplaat te voeren. Wel moet een witte volgplaat zijn gemonteerd. Het kenteken van de witte volgplaat hoeft niet dezelfde te zijn als die van de trekker maar moet gelijk zijn aan één van de kentekens van de trekkers die door de eigenaar geregistreerd zijn. Als de witte volgplaat wordt gekoppeld aan de trekker die het langst op het bedrijf zal zijn, voor zover in te schatten, worden de kosten voor een witte volgplaten beperkt.
Aanhangwagens die harder gaan rijden dan 25 km /uur, en daarvoor geschikt zijn, moeten uiterlijk 1-1-2025 zijn geregistreerd en een geel kenteken voeren. Als ze niet geregistreerd worden dan moeten ze een witte kentekenplaat voeren en mogen ze niet harder rijden dan 25 km/u.
Is het leeggewicht van het getrokken voer- of werktuig meer dan 3.5 ton, zoals een rooier, maar zijn er geen eigen remmen, dan is registratie niet mogelijk. Het voertuig dient dan witte plaat te voeren en mag niet harder rijden dan 25 km/u. Als een aanhanger technisch geschikt is om harder dan 25 km/u te rijden dan is het advies om deze aanhanger te registreren. Ook als u als ondernemer hiermee niet harder wilt rijden dan 25 km/u. tijdens de conversie is het mogelijk om voor E30,00 de registratie, inclusief kentekenplaat, te organiseren. Als u van registratie afziet maar dit na de conversieperiode alsnog wilt doen zijn de kosten voor goedkeuring door de RDW een veelvoud van deze € 30,00.
Ook getrokken werktuigen die langzamer rijden dan 25 km/u maar een ontheffing voor afmetingen of aslasten nodig hebben zijn registratie plichtig en moet je nu registreren en van een kenteken voorzien.
Hangende werktuigen, hoeven geen kentekenplaat te dragen, mits de kentekenplaat van de trekker zichtbaar is. Het kan voorkomen dat de kentekenplaat niet zichtbaar is, door het gedragen werktuig. Net als bij een fietsendrager moet het werktuig dan voorzien zijn van een witte plaat met het kenteken van de trekker.