‘EVAV 3.0 is schot in de roos’

Een groep agrarische vrouwen uit Utrecht startte dinsdagavond op het kantoor van Flynth in Houten met de EVAV 3.0-cursus. EVAV staat voor Economische Vorming Agrarische Vrouwen. Cursusleider Hans Jansze van Flynth ging op de kennismakingsavond in op de onderwerpen ondernemerschap en strategisch ondernemen in het eigen bedrijf.

De EVAV-cursus is een basiseconomische cursus voor agrarische vrouwen die meer willen weten over de economische, juridische en financiële kant van het boerenbedrijf en hun eigen positie hierin. In vijf avonden worden diverse onderwerpen behandeld.

In bijna alle provincies van LTO Noord heeft dit jaar een EVAV 3.0-cursus plaatsgevonden, draait de cursus op dit moment of zijn er plannen voor in het nieuwe jaar. ‘Eind 2019 hebben ruim honderd vrouwen de EVAV-cursus gevolgd’, zegt een trotse Helma Vermue van LTO Noord Vrouw & Bedrijf.

‘Vrouw & Bedrijf heeft deze cursus nieuw leven ingeblazen. In Noord-Holland, waar ik provinciaal voorzitter ben van Vrouw & Bedrijf, kreeg ik regelmatig de vraag of er weer eens een EVAV-cursus georganiseerd kon worden. Twee jaar geleden ben ik hierover om tafel gegaan met bedrijfsadviseur Johan Zwemmer van MKB Adviseurs Food & Agri, een onderdeel van Flynth’, vertelt Vermue.

Schot in de roos
‘We hebben de oude EVAV-cursus in een moderne jas gestoken. Het aanbieden van de EVAV 3.0-cursus bleek een schot in de roos, er is onder agrarische vrouwen duidelijk behoefte aan.’

De provincies Groningen en Flevoland en het eiland Texel hebben al twee of meer volgeboekte EVAV 3.0-cursussen. In het nieuwe jaar staat de EVAV ook op het programma in Overijssel en Gelderland. ‘En we doen er alles aan om ook in Friesland met de EVAV 3.0-cursus te starten’, laat Vermue weten.
Vrouw & Bedrijf heeft plannen voor een vervolg, een verdieping op de EVAV 3.0-cursus. Met meer ruimte om een aantal onderwerpen verder uit te diepen en in te gaan op moeilijke vraagstukken. ‘In 2020 gaan de leden hier meer over horen’, besluit Vermue.

Bron: Nieuwe Oogst