‘Europese prijs mooi bewijs dat we goed bezig zijn’

LTO Vrouw en Bedrijf roept agrarische onderneemsters op zich aan te melden voor de European Innovation Award for Women Farmers 2020. Djûke Smith-Van der Maat was in 2014 winnaar van deze Europese prijs. ‘Naar je eigen klanten toe is het een supermooi bewijs dat wij goed bezig zijn op ons bedrijf.’

Wat voor bedrijf heeft u?
‘Wij hebben in Bunnik een multifunctioneel bedrijf met als hoofdtak fruitteelt en daarnaast twintig Blaarkoppen en akkerbouw. We zijn erg gericht op de consument. Onze producten gaan via onze Landwinkel naar de consument, we verzorgen boerderijeducatie en houden open dagen.
‘Duurzaamheid en milieubewust zijn termen die passen bij ons bedrijf. Net als kringlooplandbouw, waar we heel ver in zijn. Typerend is dat de verschillende takken niet extreem groot zijn, maar we doen er wel iets bijzonders mee.’

Hoe innovatief bent u op het bedrijf?
‘We werken al jaren met natuurlijke plaagbestrijding in de appels en peren. Die kennis houd ik niet voor mezelf. Jaren geleden al heb ik fruittelers in de omgeving opgezocht die ook ‘niet-standaard’ telen. We richten ons op milieubewuste teelt, dat leverde ons indertijd als eerste fruittelers in Nederland het Milieukeurcertificaat op.
‘Ik startte in 2010 met het vermarkten van een deel van het fruit van de gezamenlijke fruittelers met een plus. Begin 2014 zag ik in Nieuwe Oogst de oproep je aan te melden voor de European Innovation Award. Ook anderen wezen mij hierop. Ik heb dat toen gedaan.’

Wat maakte u in 2014 de winnaar van de European Innovation Award?
‘De jury waardeerde de technische innovatie in ons fruitteeltbedrijf en daarnaast het sociale aspect, het betrekken van mensen bij het bedrijf. Ook telden de korte ketens in de productafzet mee. Bijvoorbeeld via Marqt.
‘Ik werd uitgenodigd naar Brussel te komen. Naast mij waren een Spaanse en Ierse vrouw genomineerd. Dat ik won, was geweldig. Naar je eigen klanten toe is de prijs belangrijk, je levert het bewijs dat je goed bezig bent.

De verkiezing van innovatiefste agrarisch onderneemster in Europa staat dit jaar in het teken van klimaatinnovatie. Vrouwen kunnen zich tot 24 april aanmelden voor de award via bit.ly/women-innovation-award. De winnaar van de Innovation Award ontvangt 10.000 euro aan prijzengeld. Ook wordt nog een prijs van 5.000 euro uitgereikt.
Het is voor het eerst dat de Women’s Committee van Copa deze verkiezing organiseert in samenwerking met Cogeca. Copa-Cogeca is de Europese koepelorganisatie voor agrariërs en agrarische coöperaties.

Bron: Nieuwe Oogst