Netwerkdag LTO Noord Vrouw & Bedrijf in teken van trends

Trending topics in Agro was het thema van de vrijdag 6 maart gehouden netwerkdag van LTO Noord Vrouw & Bedrijf.

Er is veel gaande in de sector en in de maatschappij’, vertelt Miranda van Leeuwen van LTO Noord Vrouw & Bedrijf over de keuze voor dit thema.
‘Er wordt op allerlei vlak meer gevraagd van de sector. Het bodembeheer en de visie daarop is aan het veranderen, meer natuurinclusief boeren en mogelijk op een andere manier de financiering regelen als je gaat investeren. Wat zijn de trends in voeding en consumeren en wat wordt daarin van de boer verwacht? Al deze onderwerpen kwamen op de netwerkdag aan bod.’

In de ochtend konden de 75 deelnemende vrouwen aan de netwerkdag kiezen uit meerdere workshops. De rondleiding door Henk Huijgen door de potstal en over het erf van de Eemlandhoeve trok veel belangstelling. ‘Op het bedrijf wordt vleesvee gehouden en zijn andere ondernemers actief, zoals een tuinder en een ondernemer in de zorg’, zegt Van Leeuwen. ‘Interessant is ook de samenwerking van dit verbrede biologische bedrijf met de omgeving.’

De workshop over bodemanalyse was in trek en ook voor de workshop van Lianne Veenstra, die inging op hoe om te gaan met spanningen in het gezin, trok veel deelnemers. ‘Je ziet dat daar behoefte aan is, alle onzekerheden die op boerengezinnen afkomen kunnen spanningen met zich meebrengen’, aldus Van Leeuwen.

In de middag vertelde Hans Van den Heuvel van LTO Nederland over het lobbywerk door LTO, dat niet altijd zichtbaar gemaakt kan worden. Gea Bakker van Rabobank Nederland ging in op de trends in de maatschappij, voeding en bij consumenten. ‘Gea vertelde dat de consument kritischer en onvoorspelbaarder wordt. Inspelen op de wensen van de consument wordt daardoor ingewikkelder.’

Bakker had veel aandacht voor gezondheid en voeding. Over de verwaarding van yoghurt had ze een mooi voorbeeld. Op station Utrecht Centraal is een Yoghurtbar gevestigd, die 1 liter yoghurt tot een meerprijs brengt door bijvoorbeeld wat fruit en een sapje toe te voegen. ‘Die ‘yoghurt to go’ is gezond en snel eten’, zegt Van Leeuwen. ‘Dat zijn voor onze leden interessante ontwikkelingen om over te horen.’


Bron: Nieuwe Oogst