Boerderijen en boerinnen gezocht voor muzikaal theater op een akker

In navolging van het succesproject 'MAALKOP' (2018/2019) is boerendochter en theatermaker Dinanda Luttikhedde in voorbereiding van een nieuwe voorstelling 'MESTMOEDERS' met impactprogramma waarbij ze de volgende oproep wil doen aan boerinnen in vijf windstreken.

Speellocaties:

  • Noord-Holland, omgeving Alkmaar (i.v.m. Festival Karavaan) / +/- 19 t/m 30 mei*
  • Groningen, omgeving Groningen stad / 3 t/m 6 juni
  • Noord-Brabant / 10 t/m 13 juni
  • Oost Nederland / 24 t/m 27 juni
  • Drenthe, omgeving Schipborg (ivm FestiValderAa) 1 t/m 11 juli

*op alle speellocaties is voorbereidingstijd nodig

Korte samenvatting voorstelling:
Wanneer de jonge bedrijfsopvolger verongelukt, staat zijn zus onverwacht voor een moeilijke keuze. Door het overlijden van haar broer verschuiven de verhoudingen in het gezin, waar de boerin al generaties lang aan het roer staat. Er rust een zware taak op de schouders van de jongste. Zal ze het bedrijf van haar ‘mestmoeders’ voortzetten of moet ze besluiten het licht uit te doen?

Midden in een diepe persoonlijke crises onderzoekt ze de kansen voor zichzelf en het familiebedrijf. Gelijktijdig groeit de band met haar 'mestmoeders' en ontstaat er een nieuwe verstandhouding tussen de vier generaties.

Mestmoeders is een muzikale theatervoorstelling met een ritueel karakter en wordt gespeeld in de openlucht. Op het open land onder de blote hemel ervaren we via een bijna choreografische aanpak, een beeld- en bewegingstaal met een grote theatraliteit die in verhouding staat tot de elementen. Wat niet in woorden te vangen is, wordt hoorbaar gemaakt via ritmiek, klank, zang en muziek.

Randprogramma:
Peergroup beoogt i.s.m. agrarische organisaties op de 5 speellocaties een bijeenkomst voor boerinnen te organiseren waarin de 'stem van de boerin' centraal staat. De inhoud van deze bijeenkomsten wordt in samenspraak met de organisaties ontwikkeld. De organisaties zijn daarmee 'mede-eigenaar' van deze bijeenkomsten, die rondom de voorstelling georganiseerd worden. De bijeenkomsten zijn enkel voor boerinnen, weliswaar worden de thema's vaak thuis aan de keukentafel verder uitgewerkt. De bijeenkomsten hebben als doel het verbinden van boerinnen, hun stem hoorbaar maken, inspiratie geven aan elkaar en de politiek.

Speellocatie, interview, gastvouw/ambassadeur:
Peergroup zoekt op dit moment vijf enthousiaste boerinnen die ervoor voelen hun stem te laten horen middels dit project. Hun bijdrage aan het project houdt in dat de boerinnen geïnterviewd worden en als een soort ambassadeur optreden. De voorstellingen spelen ook op de erven van deze boerinnen.

  • Naast deze vijf vrouwen zijn we ook nog opzoek naar een aantal boerinnen die we enkel willen interviewen.
  • We denken in eerste instantie aan boerinnen die zelf aan het roer staan van het bedrijf, maar zo als we allemaal weten is dat soms niet zo zwart-wit.
  • Er wordt goed meegedacht over de haalbaarheid voor de boerinnen en het bedrijf.
  • Alles gaat altijd in goed overleg.
  • De theatergroep functioneert professioneel en zelfstandig.

Word jij hier enthousiast van? Ben jij een kritische boerin en/of heb je een bijzonder verhaal? Lijkt het je leuk om een theatervoorstelling aan huis te ontvangen en een rol te spelen in het randprogramma waarmee we anderen willen inspireren? Neem dan contact op met:

Dinanda Luttikhedde, Projectleider MESTMOEDERS
Peergroup Locatietheater Noord-Nederland
aanwezig: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag
M 06-48465549
dinanda@peergroup.nl | www.peergroup.nl