Trots op de boer

Het nieuws wordt gedomineerd door stikstof en landbouw wordt daarbij vaak benoemd als het grootste probleem.

Als boeren en tuinders zijn wij al decennialang bezig om te denken in en te werken aan oplossingen. Wij voelen ons om die reden dan ook onheus bejegend.
Elk verzoek voor interviews dat ik krijg, gaat hierover. Vaak begint het met een negatieve insteek. Ik was daarom blij dat ik vorige week werd benaderd door EenVandaag voor een interview over De Nieuwe Boerenfamilie en de deelnemers aan de Boerenversneller. De insteek van het interview was positief en ik mocht toelichten hoe en waarom we dit initiatief als LTO Noord ondersteunen.

In de reportage werd mooi weergegeven dat boeren creatief zijn, bewust over hun toekomst nadenken en bereid zijn om te willen veranderen. Tegelijk werd ook duidelijk dat de praktijk vaak een stuk weerbarstiger is en dat een ‘gewenste’ verandering moeilijk is vanwege een markt, consument en politiek die grillig en onvoorspelbaar en inconsequent handelt. Goed dat EenVandaag hier oog voor had en dat wij als LTO Noord vooraf en nadien met de redacteuren hier ook een goed beeld van hebben kunnen geven. Want het is belangrijk om te laten zien dat er veel diversiteit in de sector is en dé boer niet bestaat.

Iedereen is op zijn eigen manier met zijn bedrijf en product bezig en werkt dagelijks aan de toekomst. Daar maken we ons als LTO Noord ook hard voor: binnen de grenzen van wat er maatschappelijk en op het gebied van milieuperspectief mogelijk is, moeten boeren zelf kunnen bepalen hoe ze willen boeren. Daar moet de overheid oog voor hebben, als ze regels maakt. Of het nu gaat om één ondernemer die voor een speciale niche gaat of een collectief dat ontzettend goed is in bulkproductie van de hoogste kwaliteit voor de wereldmarkt. Die moeten allemaal een plek hebben.

Het item over De Boerenversneller liet zien hoeveel inspiratie er in de sector zit. Innovatie komt van onderop, dat moet je niet proberen op te leggen. Geef ons een doel en de ruimte, dan gaan we aan de slag.

 

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.