Berend

Als jongen was hij boerenknecht op het ouderlijk bedrijf van een voormalig LTO-bestuurder.

Jaren was hij mijn buurman. Als jongen was hij boerenknecht op het ouderlijk bedrijf van een voormalig LTO-bestuurder. Later haalde hij voor de coöperatie grondstoffen op. Ook na zijn pensioen bleef hij betrokken bij de agrarische sector.

Als Berend thuis was, stonden zijn klompen voor de deur en bij mooi weer zat hij buiten te genieten van alles wat langsging. Als ik wegging of terugkwam, keek ik even of Berend er zat. Even een praatje met de altijd positieve Berend. Hij was ziek en kon eigenlijk niets meer, maar Berend liet het nooit merken. ‘Begin je nu pas met het werk?’ vroeg hij, als ik ‘s morgens wat later wegging. Of andersom: ‘Heb je het werk nu al af?’, als ik vroeg thuiskwam. Of die keer dat ik in pak thuiskwam van een formeel moment: ‘Doe je de volgende keer wel een stropdas om?’ Berend had altijd een woordje klaar.‘Heb je vandaag mijn baas nog gesproken?’, doelend op mijn voormalig LTO-collega. En meestal had hij ook wel een mopje in de achterzak. Als ik Nieuwe Oogst uit had, legde ik die bij Berend voor de deur. Hij spelde het blad van voor naar achter.

Toen kwam het telefoontje begin november. ‘Berend is er niet meer.’ Wij vielen stil…
Met kerst was ik achterstallig leeswerk aan het wegwerken, zo ook enkele Nieuwe Oogsten. Maar waar moest ik ermee naartoe? Het voelde gek om ze bij het oudpapier te doen in plaats van bij Berend voor de deur te leggen. Berend leefde sober en zonder fratsen. Maar hij was altijd positief, vrolijk en humoristisch, terwijl hij niet meer kon wat hij wellicht graag zou willen doen. Ik ben ervan overtuigd dat zijn opgeruimde karakter zijn leven heeft verlengd.

Nu, aan het begin van dit nieuwe jaar, denk ik weer aan Berend en aan het afgelopen woelige jaar voor onze sector. We hebben met elkaar veel op onze schouders liggen. Daar is kracht en positiviteit voor nodig. Dat wens ik u allen toe in dit nieuwe jaar. De kracht en positiviteit van Berend.

Berend, deze Nieuwe Oogst leg ik nog een keer bij jou voor de deur.

 
Ben Haarman

Ben Haarman

Regiovoorzitter Oost; thema's: Algemene Zaken (o.a. visie, strategie, organisatie en ledenbetrokkenheid) en Landelijk Gebied (o.a. ruimtelijke ordening, verkeer, vitaal platteland).

Naar alle weblogs van Ben Haarman

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.