Bloembollen tulpenroute

Beter of anders

Het is Pasen als ik deze overweging schrijf. Het verkeer in Holland loopt vast door toeristen die massaal onze mooie bollenvelden willen zien.

Ik blader Nieuwe Oogst door en verbaas me telkens weer over de vele mooie dingen die onze boeren en tuinders doen in het belang van de toekomst. Maar ook over de veelheid aan zaken die we als vereniging op alle niveaus bij de kop hebben, ook in het belang van diezelfde toekomst. Het gaat van onderwijs tot politiek, van biodiversiteit tot techniek, van gewasbeschermingsmiddelen tot Natura 2000, van veenweide tot energiewinning. Het gaat over mensen die op een toekomstbestendige manier en met liefde voedsel, bloemen, planten, kweekmateriaal enzovoort produceren.

Ik ken de geluiden van ‘ja, maar het moet anders’. Er zijn altijd dingen die beter of anders kunnen. Wij ervaren dat als ondernemers op onze bedrijven ook en met die ervaringen proberen we het een volgende keer beter te doen. Geld en beschikbare menskracht spelen daarbij vaak een rol.
Hoe zou het anders moeten in de belangenbehartiging? Je moet een werkorganisatie hebben met specialisten en bestuurders op de vele thema’s. Of niet natuurlijk. Dan kies je voor een smalle organisatie en pakt enkel een paar grote thema’s. Vraag is dan wat je doet met zaken als agrarisch onderwijs, ozb, lobby in Den Haag en Brussel, Natura 2000 en de bijbehorende integraliteit.

Belangenbehartiging bestaat uit een breed spectrum met vaak ook onderlinge kruisverbanden. Een gemeentelijk bestemmingsplan moet passen binnen de provinciale en landelijke omgevingsvisies. Met alle drie lagen bemoeien we ons, want het een hangt af van het ander. We zitten aan de klimaattafel. Doen we dat niet, dan kunnen we bijvoorbeeld de veenweidegebieden wel op onze buik schrijven. We bemoeien ons met het agrarisch onderwijs, want we willen namelijk de beste onderwijsmogelijkheden.

Laten we elkaar ondersteunen in de dingen die beter en/of anders kunnen. Samen hebben we de oplossing voor een toekomst waarin boeren en tuinders nodig zijn.

 
Ben Haarman

Ben Haarman

Regiovoorzitter Oost; thema's: Algemene Zaken (o.a. visie, strategie, organisatie en ledenbetrokkenheid) en Landelijk Gebied (o.a. ruimtelijke ordening, verkeer, vitaal platteland).

Naar alle weblogs van Ben Haarman

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.