De knagende rat op onze schouder

Zet een stip en pak met ons de regie op de toekomst.

We hebben de neiging op te gaan in de waan van de dag. Ik begrijp dat. Er komt veel op ons af en alles om ons heen is aan het veranderen. Dat houdt ons bezig en leidt niet zelden tot frustratie, boosheid, verzet of erger, tot verdeeldheid.

Ik ervaar dit met enige regelmaat in het gesprek met leden. Luisteren is dan het eerste belang om vervolgens het gesprek erover aan te gaan. En dat gesprek levert vaak nieuwe inzichten op. Blijven hangen in de waan van de dag, de waan die we niet zomaar kunnen veranderen, kost namelijk negatieve energie en blokkeert een doorkijk naar de toekomst.

We doen onszelf ermee tekort. Als we dat loslaten en wel een stip zetten in de toekomst, levert dat mooie dingen en positieve energie op.
Waar wilt u staan met uw bedrijf in 2025 en in 2030? Volgens mij geldt voor eenieder van ons: ‘Ik wil op een gewaardeerde manier een goede boterham verdienen met een bedrijf waar ook mijn kinderen de toekomst mee aankunnen.’

Als u vanuit deze basisgedachte gaat redeneren, keert u de beleving om en raakt u uit de dagelijkse waan. Deze basisgedachte heeft alle politiek-maatschappelijke kaders in zich. Doe dit samen met uw gezin, de opvolger en betrek er ook een adviseur bij waarmee u goed kunt sparren. Het geeft nieuwe inzichten en uiteindelijk ook plezier in het werk.
Diverse ondernemers werken volgens deze route en zijn daar vaak ook succesvol in. De manier om regie te houden over uw bedrijf. Regie waarvan we nu vaak het gevoel hebben deze kwijt te zijn.

Ook LTO werkt aan en voor uw toekomst. Velen zijn daar dagelijks voor op pad. Een proces van lange adem, van geven en nemen, maar met maar één doel: op een gewaardeerde manier een goede boterham verdienen waar onze kinderen de toekomst mee aankunnen.

Werp de knagende rat, de waan van de dag, van uw schouder. Zet een stip en pak met ons de regie op de toekomst. We hebben de kracht en de kansen.

 
Ben Haarman

Ben Haarman

Regiovoorzitter Oost; thema's: Algemene Zaken (o.a. visie, strategie, organisatie en ledenbetrokkenheid) en Landelijk Gebied (o.a. ruimtelijke ordening, verkeer, vitaal platteland).

Naar alle weblogs van Ben Haarman

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.