De wolf

De wolf is hot. De media zaten boven op het feit dat een paar wolven hier nu meer dan half jaar zijn en zich dus officieel hebben gevestigd.

Daarnaast kwam het interprovinciale wolvenplan uit. Een 48 pagina’s dik boekwerk waarin samenvattend staat hoe je met de wolf moet omgaan als je die tegenkomt, dat je schadevergoeding krijgt voor een afgeslacht schaap (dagwaarde) en dat in het ernstigste geval, wanneer bijvoorbeeld een zwervende wolf stelselmatig schapen doodt, deze kan worden afgeschoten.

Ook staat erin dat we de eerste drie jaar vooral met elkaar en met grondeigenaren gaan praten hoe met de situatie om te gaan. Grondeigenaren/boeren moeten erbij worden betrokken, maar waarom niet aan de voorkant de dingen goed regelen? Zo hebben wij ingebracht dat het wijs zou zijn om leefgebieden aan te wijzen en aan te geven hoeveel wolven we hier aankunnen. Dat de schade niet alleen beperkt blijft tot het getroffen dier, maar ook gevolgen heeft voor de rest van de kudde. Dat een wolfwerend raster te duur en praktisch moeilijk uitvoerbaar is. Schapen lopen niet het jaar rond in hun eigen ‘schapenweitje’.
Kortom, een wolvenplan zonder plan en dat is teleurstellend. Typisch Nederlands staaltje polderen. Wat het meest verbaast, is dat iedere provincie het op haar eigen manier mag uitwerken. Landelijke regie mist.

Toen ik dit schreef, moest ik denken aan het geweld tegen onze hulpverleners, de 112-diensten en aan de agressie van extremistische dierenactivisten. Niet als vergelijking met de wolf, maar wel als voorbeelden waarover in Nederland al lang wordt gepraat en waar nu, na veel druk, eindelijk actie op komt.
Terug naar de wolf die hier 150 jaar geleden is verdreven en wellicht niet zonder reden. Nederland telde toen bijna 5 miljoen mensen ten opzichte van ruim 17 miljoen nu. Kortom, Nederland ziet er nu totaal anders uit.

Als de politiek en de samenleving de wolf omarmen, prima. Neem dan ook de verantwoordelijkheid die daarbij hoort.


Ben Haarman

Ben Haarman

Regiovoorzitter Oost; thema's: Algemene Zaken (o.a. visie, strategie, organisatie en ledenbetrokkenheid) en Landelijk Gebied (o.a. ruimtelijke ordening, verkeer, vitaal platteland).

Naar alle weblogs van Ben Haarman

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.