Neem afstand van polarisatie

Je boert in een prachtige omgeving en je hebt een wandelpad over je grond om recreanten te laten meegenieten. Voor als het te droog is, heb je een pomp met slangen bij de sloot klaarliggen om de gewassen water te geven in afstemming met het waterschap.

Dagelijks genieten wandelaars mee van dit schitterende boerenlandschap. Totdat Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren erlangs kwam en vond dat de boer illegaal water onttrok en een ‘gifjerrycan’ in de sloot had liggen. En wat doet ze dan? Juist, de boer per tweet aan de schandpaal nagelen. Dit overkwam de jonge en enthousiaste boer Gerjan.

De werkelijkheid: de pomp stond niet aan, bij gebruik wordt er een melding gedaan aan het waterschap en de jerrycan was schoongemaakt, nadat er een reinigingsmiddel voor de melkmachine in had gezeten. Deze jerrycan gebruikte de boer als drijver voor de zuigslag in de sloot. Niets spannends en/of illegaals aan.
Polarisatie is een veelgebruikte term tegenwoordig. Of het nu gaat over racisme, over de landbouwproblematiek of over de maatschappelijke onvrede, het drijft de samenleving uit elkaar. Het ergste is, de politiek laat het toe. Sterker nog, de politiek is de grote polarisator. Ons parlement moet zich de ogen uit de kop schamen. De ernstige verruwing van het politieke debat slaat neer op de samenleving. In plaats van met elkaar in gesprek te gaan en naar oplossingen te zoeken, blijven partijen hardnekkig vanuit hun eigen schuttersputjes de ander bestoken met hun eigen droombeelden.

De boosheid en de onmacht onder de boeren merk ik elke dag. Wij willen niet protesteren, wij willen zekerheid, toekomstperspectief en waardering. Wij snappen dat niet alles overal kan en dat we met elkaar voor grote opgaven staan, maar ga dan met ons het gesprek aan. Stel haalbare doelen en regel het bijpassende verdienmodel. Politici, neem uw verantwoordelijkheid en neem afstand van de polarisatie. Esther is, na aandringen van mensen om haar heen, met Gerjan in gesprek geweest. Of het haar tot nieuwe inzichten brengt? De tijd zal het leren.

 

Ben Haarman

Ben Haarman

Regiovoorzitter Oost; thema's: Algemene Zaken (o.a. visie, strategie, organisatie en ledenbetrokkenheid) en Landelijk Gebied (o.a. ruimtelijke ordening, verkeer, vitaal platteland).

Naar alle weblogs van Ben Haarman

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.