Landschap

Overheid durf te kiezen

Woensdag was ik bij de presentatie van de Lerende evaluatie van het Natuurpact 2020, een pact tussen het Rijk en provincies uit 2013 om het Natuurnetwerk Nederland (NNN), de vroegere EHS, in 2027 af te ronden. Inmiddels is (nog maar) bijna de helft van de 80.000 hectare gerealiseerd.

Opvallend in het rapport zijn een aantal geslaagde projecten door initiatiefnemende boeren en burgers. Dat zegt veel. Initiatieven op vrijwillige basis stimuleren, loont dus. Mijn tweede punt is dat wanneer je duidelijke doelen stelt en garanties biedt, boeren (lees ondernemers) veel oplossingen te bieden hebben. De fout die in mijn ogen telkens wordt gemaakt, is dat we naast elkaar heel veel doelen stellen en deze doelen los van elkaar tot de Heilige Graal verheffen: NNN 80.000 hectare, Bossenstrategie 37.000 hectare, nog te bepalen aantal hectares voor het Aanvalsplan Landschapselementen en zo vast nog wel meer. Daarnaast wordt nu al gesproken over overgangszones rondom het NNN, terwijl het NNN nog lang niet af is.

Eigenlijk ben ik blij dat het NNN nog niet af is. Dat geeft ons de ruimte om dingen door een andere bril te bekijken. Benader het vanuit de bodem als buffer voor water en CO2 en daarmee de basis voor meer biodiversiteit. Benader het vanuit de ruimtes binnen natuurgebieden, maar ook op bijvoorbeeld boerenerven en op vele andere plekken binnen de openbare ruimtes waar bomen kunnen worden geplant. Benader het ook vanuit de gebieden zelf met daarin veel kennis en ondernemerschap met daarbij evenwichtigheid tussen ecologie, economie, leefbaarheid en ga zo maar door. Voorbeelden in het rapport laten zien dat het kan.

Overheid, durf te kiezen voor de kracht, kennis en het ondernemerschap in de gebieden en faciliteer en ondersteun het. U bent goedkoper uit, hebt daarmee het beheer geregeld en u creëert draagvlak. Dat laatste is in deze tijd misschien wel het allerbelangrijkste. Vereenvoudig daarnaast wet- en regelgeving, rol het Agrarisch Natuurbeheer uit en bied zekerheid. Uiteindelijk bereikt u hetzelfde doel. De route is anders en het duurt misschien een jaartje langer, maar het resultaat zal beter zijn.

 

Ben Haarman

Ben Haarman

Regiovoorzitter Oost; thema's: Algemene Zaken (o.a. visie, strategie, organisatie en ledenbetrokkenheid) en Landelijk Gebied (o.a. ruimtelijke ordening, verkeer, vitaal platteland).

Naar alle weblogs van Ben Haarman

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.