Ben Haarman

We doen ertoe

Terugkijkend op de afgelopen week zie ik iets wat ik al langer bespeur: anderen kijken naar ons en benaderen ons om gezamenlijk over dingen na te denken. Het is niet nieuw, maar nu toch anders en intensiever.

Wat is het punt? We staan voor grote opgaven. En ‘we’ is niet alleen landbouw. ‘We’ is eigenlijk de hele samenleving. ‘We’ is de individuele mens, maar ook overheden en organisaties die groepen mensen vertegenwoordigen of eigenaar zijn van grondgebieden. Bij velen begint het besef door te dringen dat de een niet zonder de ander kan en vooral ook dat de boer daarbij nodig is.

Tijdens een huiskamerbijeenkomst in de Achterhoek sprak ik met boeren over dit soort zaken. Door enkele andere organisaties werd ik gevraagd voor een ‘benen-op-tafelgesprek’. Wat kunnen we samen doen en wat kunnen we voor elkaar betekenen? Ook bij andere overleggen wordt onze kant op gekeken. ‘Hoe zit het in elkaar?’ Of: ‘Wat vindt LTO?’
Ik zeg dit niet om mezelf op de borst te slaan. Wel om aan te geven dat we veel te bieden hebben. Als agrarische sector die het aandurft om vernieuwend en innovatief te zijn. Als vereniging die veel kennis en specialismen in huis heeft ten dienste van de leden. Met lokale afdelingen die in de volle breedte naast het lid staan. We mogen ons dat best weleens vaker realiseren.

Wat ik daarnaast in de gesprekken met boeren en gelukkig ook steeds vaker bevestig zie door niet-boeren, is de roep om zekerheid, de roep om perspectief en de roep om een verdienmodel voor de diensten die we kunnen leveren. En een overheid die innovatie ondersteunt en doelen durft te stellen in plaats van allerlei bevoogdende regels op te leggen, waarmee de doelen vaker niet dan wel worden gehaald.
We communiceren veel. Maar voor mij gaat niets boven het gesprek. Als u als lid een dagje met mij mee wilt om de gesprekken en overleggen een keer mee te maken, nodig ik u van harte uit.

 
Ben Haarman

Ben Haarman

Regiovoorzitter Oost; thema's: Algemene Zaken (o.a. visie, strategie, organisatie en ledenbetrokkenheid) en Landelijk Gebied (o.a. ruimtelijke ordening, verkeer, vitaal platteland).

Naar alle weblogs van Ben Haarman

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.