Zaterdagavondpuzzel

Herkent u dat? Je zit zaterdagavond op de bank en overdenkt de week

Herkent u dat? Je zit zaterdagavond op de bank en overdenkt de week. Een gesprek op het ministerie. Een huiskamerbijeenkomst in de Achterhoek waar ik met leden een fijn gesprek had. De maandelijkse regiobestuursvergadering. Een gesprek met enkele grote ondernemers. Een verkiezingsdebat met Statenleden. De afstemming met twee agrarische natuurverenigingen, gesprekken met journalisten, mails en telefoontjes.

Al die gesprekken en bijeenkomsten hebben hun eigen karakter en dynamiek. Je gaat ermee het weekend in, denkt erover na en probeert de ‘puzzelstukjes’ in elkaar te schuiven.

Ik sla Nieuwe Oogst open. Wat me triggert, zijn de simpele waarheden van Patrick Bramer, ‘zonder dierlijke mest geen kringlooplandbouw’ én de column van Piet Hermus, ‘Boeren doen ertoe. Maar alleen als we meedoen’. De ‘puzzel’ begint vorm te krijgen.

Morgen komt mijn familie op bezoek. Door de afstand zien we elkaar niet vaak. We verschillen ook, maar zien wel naar elkaar uit en staan voor elkaar klaar. De ‘puzzel’ is bijna af. Bij ons in de wei loopt dagelijks een groepje van vijf reeën. Eentje ervan, een bok, is kreupel en kan niet goed meekomen. Hij loopt achteraan, maar de anderen wachten telkens tot hij weer bij is.

Mijn ‘zaterdagavondpuzzel’ is af. Alle stukjes verschillen van vorm en kleur, maar hebben één ding gemeen: het DNA. Het DNA vormt de eenheid, is niet te doorbreken en sterker dan wat ook. Landelijk mag ik met twaalf andere organisaties meewerken aan het Deltaplan Biodiversiteitsherstel. Organisaties met verschillend DNA, met verschillende achtergronden. Al die organisaties hebben vanuit een gezamenlijke verantwoordelijkheid de handen ineengeslagen om tot herstel van de biodiversiteit te komen. En met een verdienmodel voor de dienst die de samenleving van ons vraagt.

De puzzelstukjes van ons eigen DNA passen in elkaar, als we de vormen willen zien. En met puzzels van andere DNA ernaast wordt het alleen maar mooier en krachtiger, maar alleen als we samen meedoen.

 

Ben Haarman

Ben Haarman

Regiovoorzitter Oost; thema's: Algemene Zaken (o.a. visie, strategie, organisatie en ledenbetrokkenheid) en Landelijk Gebied (o.a. ruimtelijke ordening, verkeer, vitaal platteland).

Naar alle weblogs van Ben Haarman

Praat mee

Om mee te kunnen discussiëren dient u eerst in te loggen.